Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu har clownerna dykt upp igen – här är bildbevisen

Polis, clownattack.
1 av 3

Clownen på salongen.

Twitter/TT (montage)

Skräck. It.
2 av 3

På Twitter freakar folk ur.

Twitter

IT
3 av 3

Skulle du bli rädd?

Twitter

Nyheter | 11/09/2017 11:32

Inför biopremiären av "DET" har clowner synts till. Är den obehagliga "clowntrenden" på väg tillbaks?

I förra året blev många i Sverige, och utomlands, livrädda på grund av obehagliga "mördarclowner" som gick runt för att skrämmas. Den så kallade "clowntrenden" syntes till i mer än 25 orter i Sverige i förra hösten.

Inför biopremiären av filmen "DET" gick polis i USA ut med en varning för att de här clownerna skulle komma tillbaka. Men i Sverige, där filmen har premiär den 13 september, är inte SF Bio särskilt oroliga.

– Om någon kommer att dyka upp till filmen 'DET' i clowndräkt är det okej för vår del så länge det inte är något som stör andra besökare. Vi ser heller inga speciella orosmoln beträffande denna film, har Thomas Runfors, informationschef vid SF Bio, tidigare berättat för Nyheter24.

Men nu har faktiskt riktigt läskiga clowner synts till i biosalongerna i USA. På Twitter har flera personer delat bilder på obehagliga clowner. 


Twitter

Ett av inläggen orsakade ramaskri och många verkar, med all rätt, att få panik över clownerna som sitter i biosalongen.


Twitter

Sen så finns det ju också biosalongen Alamo Drafthouse Cinema i La Vista, Nebraska, som erbjudit särskilda filmvisningar där folk uppmuntras att klä ut sig till läskiga clowner.

Facebook

I Sverige har filmen, med svenske Bill Skarsgård i huvudrollen som clownen Pennywise, premiär den 13 september. Vi får väl se om det dyker upp clowner även här.

Twitter

Inte heller svensk polis verkar vara speciellt oroade över clowner – trots uppståndelsen förra hösten.

– I nuläget har vi inga diskussioner om fenomenet, men jag ska undersöka saken ytterligare, säger Towe Hägg vid polisens nationella mediecentrum till Nyheter24.

Clownrädsla är inte särskilt ovanligt, men det är svårt att sätta fingret på exakt varför vi blir så rädda för clowner. Den legitimerade psykologen Fredrik Sandin berättade om sin teori tidigare för Nyheter24.

– Det kan bero på att det så klart är svårare att läsa av ett ansikte som är sminkat eller har någon form av mask. Det kan upplevas som mer hotfullt.

Läs också en intervju med en av de svenska clownerna som gick ut för att skrämma folk förra året.

TV: Här har clownerna setts i Sverige – läsarnas egna bilder

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är du rädd för clowner?