Stephen Paddock beskrivs inte som terrorist av flera anledningar.
1 av 2
Stephen Paddock beskrivs inte som terrorist av flera anledningar. - Foto: TT
Bland annat att vi inte vet någonting om hans motiv.
2 av 2
Bland annat att vi inte vet någonting om hans motiv. - Foto: TT

Därför kallas inte masskjutningen i Las Vegas för ett terrordåd

Stephen Paddock, 64, står bakom den dödligaste masskjutningen i USA:s historia. Men han ska faktiskt inte kallas terrorist. Än.


Efter masskjutningen i Las Vegas där minst 59 personer förlorade sina liv så kallas dådet för "den största masskjutningen i modern amerikansk historia". Men ingenstans nämns ordet terror eller terrorism. 

Inga amerikanska medier vill använda begreppet och gärningsmannen, 64-årige Stephen Paddock, benämns aldrig som terrorist. Många undrar givetvis varför.

På sociala medier sprids bilder på gärningsmannen med texten: "Så här ser en terrorist ut". 

Facebook

Visserligen kan det mycket väl vara så, men den informationen sitter ingen på just nu. Det är först efter en  utredning man vet om det går att benämna Paddock som terrorist. Det skriver bland annat SVT.

För att få benämningen terrorist krävs helt enkelt ett speciellt motiv. Som exempelvis en politisk övertygelse där målet går ut på att skrämma eller utsätta en viss grupp för våld. Därför benämns exempelvis Anders Behring Breivik (Fjotolf Hansen som han nu bytt namn till) som terrorist.

Och än så länge vet ingen vilket motiv som 64-åringen hade när han valde att checka in på hotellet tillsammans med sina 23 vapen och sedan skjuta ner mot festivalbesökarna. 

Enligt experter kan det ha att göra med genetik då hans pappa visade sig vara en bankrånare. En stor livshändelse som fått hjärnan i obalans kan också ligga bakom dådet. Kanske båda i kombination.

Hans bror Eric Paddock. Bildkälla: TT.

Hans egen bror var själv chockad efter händelsen eftersom hans bror inte uppvisat något intresse för vit makt-rörelser eller religiös extremism, rapporterar bland annat CBS News

Det skulle kunna vara så att Paddock agerade utifrån högerextrema tankar med målet att skrämma folk. Det skulle kunna vara så att han var en ensam gärningsman som helt utan motiv bestämde sig för att ta livet av så många människor.

TT

Terrorforskaren Magnus Ranstorp sätter ord på det i en intervju med Expressen:

– Har han inte politisk motivering, eller ingår i en ideologisk rörelse, så är han inte en terrorist i den bemärkelsen. Men kan man hitta ett sådant motiv av något slag kan man kalla det för terrorism, säger han till tidningen.

Händelsen skulle kunna liknas vid en skolskjutning där det ofta handlar om ensamvargar som knäckts och skyller på samhället de lever i. Men ibland benämns liknande händelser som hatbrott – exempelvis i fallet skolattacken i Trollhättan 2015 eller fallet i Orlando 2016 där 49 personer sköts ihjäl av en ensam gärningsman.

I det sista fallet går åsikterna fortfarande isär då Omar Mateen uppvisat ett intresse för terrororganisationer, men inte verkat ha ingått i en sådan när han utförde dådet.

I nuläget är Stephen Paddock en av USA:s värsta mördare. Men än så länge kan han inte benämnas som terrorist. 

TV: Här är offren efter masskjutningen i Las Vegas

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!