Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gravid kvinna kom in till akuten – med brusten livmoder

- 13/10/2017, 22:59 -
En kvinna kom in till akuten med brusten livmoder.
1 av 3

En kvinna kom in till akuten med brusten livmoder.

TT

Fostret hade sparkat sönder den.
2 av 3

Fostret hade sparkat sönder den.

Av Ivon19 - Eget arbete, GFDL, https://commons.wikimedia.org/...​

Gravid
3 av 3

Gravid

TT

I Kina drabbades en gravid kvinna av något som nog får många tjejers magar att knipa till bara man hör det. Livmodern hade brustit.

Kinesisk media rapporterade nyligen om en kvinna i Shenzhen som blivit drabbad av en så kallad livmodersruptur. Det som händer vid en livmodersruptur är att livmodern går sönder, som om att en förlossning inte gör ont nog? 

Detta är bland det allvarligaste som kan hända vid en födsel. Det var i början av oktober som mamman kom in kallsvettig av outhärdlig smärta i buken till akutmottagningen. Kvinnan fördes direkt in i ett undersökningsrum där man fastställde att fostret orsakat en hela sju centimeter stor bristning i magen. 

Ultraljud visade att fostrets ben ”sparkat” sig genom livmoderväggen och fastnat. Blod hade också läckt ut i magen. 

Det handlade om liv eller död för barnet och kvinnan. Hon fördes in i operationssalen så att hon skulle kunna förlösa genom kejsarsnitt. 

Men livmodersruptur är en otroligt ovanligt skada. Det drabbar ungefär 0,0017% av alla förlossningar, mindre än hälften hade tidigare fött med kejsarsnitt och mer än hälften hade fött fler än fem barn innan. Den kinesiska kvinnan hade i detta fall redan en ärrbildning på livmodern sedan tidigare.

Nyheter24 pratade med Karin Pettersson, docent, överläkare, och frågade lite. 

Hon berättade att om det händer så utförs ett kejsarsnitt. 

– Om kvinnan fött vaginalt och livmodern brustit brukar man öppna buken och sy ihop bristningen i livmoderväggen.

Kan man göra något för att minska risken för att få det?

– Ja risken är klart ökad om det finns tidigare ärr i livmoderväggen eller till exempel efter tidigare kejsarsnitt och förlossningen sätts igång istället för att förlossningen startar spontant, om kvinnan är äldre, om barnet är stort, om det är kort tidsintervall sedan förra förlossningen (med kejsarsnitt), om värkstimulerande läkemedel används under förlossningen eller om förlossningen går långsamt framåt. 

Se också videon om tvillingarna som föddes hand i hand, hur gulligt?!

Läs också om Terese som ovetandes var gravid och födde barn.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Visste du att det kan hända?