Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Australien röstade ja till samkönade äktenskap

- 15/11/2017, 08:27

En stor majoritet röstade ja till samkönade äktenskap i Australien. Trots det är resultatet inte bindande och nu är det upp till parlamentet.

G'day mates! Australien har röstat ja till samkönade äktenskap – och det med en hyfsat stor seger för ja-sidan. 61,6 procent vill att landet ska tillåta äktenskap mellan par av samma kön, skriver BBC.

En majoritet röstade ja för samkönade äktenskap i Australien. Läs mer här.

En majoritet för ja-sidan. Bildkälla: TT

Men det finns ett litet problem innan firandet drar igång. Resultatet är nämligen inte bindande och parlamentet i huvudstaden Canberra kommer nu att hålla en omröstning där ledamöterna får helt ändra på folkets vilja. Om de nu skulle vilja det.

Landets premiärminister Malcolm Turnbull är dock försiktigt positiv till folkets vilja och vill att parlamentet antar en ny lag innan jul, säger han till Sydney Morning Herald.

En majoritet röstade ja för samkönade äktenskap i Australien, men ännu är det inte klart då ledamöterna måste rösta ja också.

Australiens premiärminister Malcolm Turnbull är positiv till en förändring av lagen. Bildkälla: TT/FreePNG (Montage Nyheter24)

– Det har röstat jag till kärleken, ja till rättvisa, säger han.

Totalt röstade 79,5 procent av de röstberättigade och det är så många som 12,7 miljoner australier. 

Har du varit i Australien?