Söndag 23 Jan
Stockholm

Tim, 19, plågades till döds under nollning

Urartad nollning
1 av 3
En nollningsceremoni går ut på att nya elever på en skola får genomgå så kallade initieringsriter​. Foto: TT Nyhetsbyrån
En bild på elevhemmet
2 av 3
Men "nollningar" har även fått kritik för att de i vissa fall varit kränkande och förnedrande mot de nya eleverna. Foto: TT Nyhetsbyrån
Bild på Timothy Piazza och hans föräldrar
3 av 3
En nollning i början av februari på elevhemmet Beta Theta Pi på Pennsylvania State University i USA slutade dock i tragedi. Foto: TT

Timothy Piazza dog efter en nollning på en skola i USA. Nu åtalas fler personer efter att en raderad övervakningsvideo har återställts.

Kommentera (27)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En nollningsceremoni går ut på att nya elever på en skola får genomgå så kallade initieringsriter. Ofta är dessa kombinerade med att eleverna dricker alkohol.

Men "nollningar" har även fått kritik för att de i vissa fall varit kränkande och förnedrande mot de nya eleverna. En nollning i början av februari på elevhemmet Beta Theta Pi på Pennsylvania State University i USA slutade dock i tragedi.

Den 19-årige talangen inom amerikansk fotboll Timothy Piazza tvingades i en stor mängd alkohol under en nollningsceremoni. Han ska även ha blivit plågad med bland annat slag och att de andra eleverna tvingat i honom minst 18 drinkar på en och en halv timme.

Elevhemmet. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

En övervakningsvideo visar hur Timothy sedan berusad togs till en soffa. Några minuter senare ramlade han nerför en stentrappa och skadade sig allvarligt.

Timothy bars sedan medvetslös tillbaka upp igen. I flera timmar ska de andra eleverna sedan ha hållit på med honom, bland annat genom att hälla vätska och spänna fast en fullpackad ryggsäck på honom för att förhindra att han rullade runt på sidan och kvävdes av sina kräkningar.

Morgonen efter ringde någon ambulansen och Timothy fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda. Han dog där två dagar senare.

– Det här hade inte behövt hända. Det här är resultatet av en flagrant olydnad inför lagen, och en ignorans av moraliska värderingar som förvärrades av handlingar i självbevarande syften, sa Timothys pappa Jim Piazza  till ABC i maj.

Timothy Piazzas föräldrar. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Flera studenter misstänks redan för inblandning i Timothy Piazzas död, men nu åtalas 12 studenter till från elevhemmet.

De nya åtalen sker efter att polisen lyckats återskapa en övervakningsfilm som ska ha raderats efter att elevhemmet hört talas om att polisen utrett Timothys död. Enligt åklagaren visar filmen bland annat hur Timothy tvingas i alkohol.

– I själva verket ser man på filmen att Tim Piazza inte tar sin egen alkohol vid något tillfälle, utan varje drink han drack fick han av en från elevhemmet, säger åklagaren Stacy Parks Miller enligt Fox News.

En annan del av bevisningen är sms-konversationer där det framgår att elever försökt dölja vad som hänt.

Totalt är nu 17 studenter åtalade, skriver Fox News.

Se även klippet på praktikanten som blev nersprutad med brandsläckare i en vidrig nollningsvideo:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du varit med om en nollning?
Tack för din röst!
Kommentera (27)
Kopiera länk
Dela