Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

17-åring planerade terrorhot mot två skolor – nu berättar hon varför

Nyheter | 22/11/2017 07:59

Polisen anhöll henne redan som 15-åring då hon började intressera sig för terrorsekten IS. Nu berättar hon varför hon drogs till terrorn.

I våras dömde en 17-årig flicka från Kundby, Danmark, till sex års fängelse för att ha planerat terrorattacker mot två skolor.

Hon anhölls redan som 15-åring, under samma tid som hon konverterade till islam och intresserade sig för terrorsekten Islamiska staten. Det tog inte lång tid för henne att radikaliseras, bara några få månader. Det var då hon skrev en plan för hur hon skulle attackera Sydskolan i Fårevejle och judiska skolan Carolineskolan i Köpenhamn.

Det är inte förrän den här veckan, i samband med att hennes överklagan gick upp i en högre domstol, som flickan har kunnat uttala sig. Detta genom ett brev hon skickade till danska TV2.

17-åringen förklarar att det inte var med avsikt och att det är "väldigt tråkigt att det ska sluta så här".

Hon ska ha köpt tre huvudingredienser som används för att framkalla sprängämnet TATP. Men någon bomb sprängde hon aldrig. Hon menar att det egentligen var tomma hot, och att hon bara ville verka intressant och tyckte det var spännande med all uppmärksamhet.

Vidare berättar hon:

"Jag var bara en 15-årig flicka då, och hade svårt att se allvaret. Tyvärr kommer detta misstag följa mig resten av livet nu, som när jag ska skaffa ett jobb. Sen jag var liten har jag drömt om att jobba med sjukvårdare, men jag kan nog bara vinka farväl till det.

Kan få livstids fängelse

Hon har fortfarande kontakt med andra terrorister idag, eftersom "de förstår hennes situation på ett helt annat sätt". Samtidigt hoppas hon och hennes försvarare Mette Grith Stage att hon kommer slippa sex-åtta år i fängelse.

Åklagaren Kristian Kirk yrkar dock på Danmarks hårdaste straff – livstids fängelse, skriver Metroxpress.

TV: Joanna, 23: ”Jag har dödat 100 IS-krigare – regeringen behandlar mig som en terrorist”

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Hade du hört talas om detta förut?