Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför snackar alla om Cyntoia Brown just nu

- 23/11/2017, 10:40

Kim Kardashian och Rihanna har involverat sig i Cyntoia Brown som sitter fängslad på livstid för ett mord hon begick när hon var 16 år.

Cyntoia Brown var bara 16 år gammal när hon greps för att ha skjutit en man till döds år 2004. Hennes historia är bra mycket mer komplicerad än så. Här förklarar vi varför stora kändisar som Kim Kardashian och Rihanna pratar om hennes sorgliga öde just nu.

Cyntoia Browns öde har rört en hel värld. Hon dömdes för mord 2004 när hon sköt en pedofil.
Cyntoia Brown var bara 16 år gammal när hon dömdes för mord. Bildkälla: Faksimil från dokumentären Me Facing Life.


Som sagt så var Cyntoia bara 16 år gammal när hon sköt 43-årige Johnny Allen. Hon bodde då hemma hos en 24-årig man i Tennessee som kallades "Cut-throat" som hon träffat efter att ha rymt hemifrån i ung ålder.  

Hon blev inte bra behandlad av 24-åringen, som gav henne kokain varje dag, nästan ströp henne till döds under påtvingat sex och misshandlade henne mer eller mindre varje dag. Enligt ett av hennes uttalanden i domstolen hade han bland annat sagt att "vissa var födda till att bli horor".

Hon blev tvingad att jobba som prostituerad – och därmed utsatt för trafficking eller barnsexhandel – och det var på det viset som hon kom i kontakt med 43-årige Johnny Allen. Hon hade blivit tvingad ut på gatan av "Cut-throat" för att tjäna pengar och Allen plockade upp henne på gatan. Efter att hon delat med sig av sitt livsöde så föreslog han att de skulle "göra någonting kul" och de åkte hem till honom.

Enligt hennes eget vittnesmål gjorde hans märkliga beteende henne nervös och rädd. Hon agerade i självförsvar när hon tog fram sitt handvapen och sköt honom. 

Nu kämpar många kändisar för att Cyntoia Browns fall ska prövas igen – efterom hon agerade i självförsvar.
Cyntoia Brown sköt den 43-årige mannen i självförsvar när hon blev tvingad att leva som prostituerad. Bildkälla: Faksimil från dokumentären Me Facing Life.


2006 dömdes hon skyldig för mord till livstids fängelse – utan möjlighet att bli frigiven innan hon fyllt 69 år. 

Men varför snackar så många om hennes historia idag?

Jo, nyligen (den 16 november) sände den lokala tv-stationen Fox 17 Nashville ett inslag om hennes liv i fängelset. I inslaget pratar Dan Birman, akademiker och journalist, om den orättvisa som hennes livs historia innebär. Han själv var med och producerade dokumentären "Me facing life: Cyntoia's story" 2011. Totalt har han känt henne i 14 år eftersom han också jobbar ideellt med ungdomar som är dömda till fängelse.

I staten Tennesse ändrades nästan lagen på grund av Cyntoias fall. Om det nya förslaget hade gått igenom hade hon kunnat ansöka om frigivning vid 31 års ålder (eftersom det då bara skulle krävas 15 år i fängelse) Förslaget har ratats två gånger – senast i år.

Cyntoia Brown har inte rätt att söka villkorlig frigivining förrän hon är 67 år gammal.
Cyntoia Brown får inte ansöka om villkorlig frigivning förrän hon fyllt 67 år gammal. Bildkälla: Faksimil från dokumentären Me Facing Life.


En lag som faktiskt ändrades var att tonårstjejer inte ska dömas som "prostituerade", utan som "offer för sexhandel och manipulation". Tyvärr ändrades lagen efter att nu 29-åriga Cyntoia redan dömts för mord.

För att återgå till tidigare nämnda kändisar så har just Kim Kardashian och Rihanna använt sina enorma plattformar på sociala medier för att ta ställning. Båda har delat en bild med texten:

Tänk dig att vid 16 års ålder bli offer för sexhandel av en hallick vid namn "Cut-throat". Efter flera dagar av att vid upprepade tillfällen bli drogad och våldtagen av olika män så blir du köpt av en 43-årig pedofil som tog hem dig för att använda dig för sex. Det slutar med att du bygger upp tillräckligt med mod för att slå tillbaka och du skjuta och döda honom.

Du grips och blir prövad och senare dömd som en vuxen till livstids fängelse.

Det här är historien om Cyntoia Brown – hon kommer inte kunna bli prövad för villkorlig frigivning förrän hon är 69 år gammal. #FreeCyntoiaBrown 

På sociala medier trendar hashtaggen #FreeCyntoiaBrown
En informativ text om Cyntoias öde som delas på sociala medier.


Kardashian lägger själv till meningen "Systemet har misslyckats" och skriver att hon försöker att diskutera fallet med sina egna advokater. Rihanna skriver "ändrade vi precis definitionen av RÄTTVISA?".

Kim Kardashian har involverat sig i Cyntoia Browns öde och vill att hennes advokater ska kolla närmre på saken.
Kim Kardashian twittrade om Browns öde. Bildkälla: Twitter/TT (Montage).
Rihanna har blivit involverad i att skipa rättvisa i Cyntoia Browns fall.
Även Rihanna skrev om fallet på sin Instagram. Bildkälla: TT/Instagram (Montage).


Hashtaggen #FreeCyntoiaBrown syns just nu överallt på sociala medier, men trots det svävar hennes slutgiltiga öde och rättvisa i det ovisshet. Enligt Fox 17 finns det en väldigt liten chans att hennes fall kommer att prövas på nytt, men journalisten Birman hoppas att statens guvernör, republikanen Bill Haslam, ska fundera på ett slags förbarmande på grund av rådande omständigheter. 

Cyntoia Brown har suttit i fängelse sedan 2004.
En mer nytagen bild på Cyntoia Brown. Bildkälla: Faksimil från CBS News.

Vi får helt enkelt se om rättvisan kommer att vinna. 

Läs också om det mardrömsliknande messet som en 12-årig flicka skickade till sina föräldrar efter att hon kidnappats.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du hört talas om Cyntoia Brown?