Bild på en finlandsfärja från Silja Line svenska och finska flaggan
1 av 4
Idag firar Finland 100 år som självständig stat. - Foto: Montage: TT
En träbrygga vid en sjö i Finland
2 av 4
Finland som även kallas de tusen sjöarnas land kommer att firas runt om i världen. - Foto: goodfreephotos.com
En bild från Helsingfors på domkyrkan.
3 av 4
Domkyrkan i Finland kommer att lysa vackert blå under kvällen och i Brasilien kommer Cristo Redentor lysa i finska vita och blåa. - Foto: goodfreephotos.com
Helsingfors hamn
4 av 4
Hur ska du fira Finlands jubileum? - Foto: Max Pixel

Idag fyller Finland 100 år – så firas det över hela världen

Det vankas storfest i Finland när de idag firar sin självständighetsdag. Så här ser schemat ut för 100-åringen.


Idag den 6:e december fyller våra älskade grannar i öst 100 år. Ett firande som kommer att uppmärksammas stort, inte bara i Finland, utan även på flera andra håll i världen.

För vad vore ett jubileumsfirande om man firade det ensam? Precis, rätt så trist.

Därför bjuder Finland in flera nationer till fest och ljusshow runt om i världen. Tillsammans ska Finland firas och byggas vidare.

Bildkälla: goodfreephotos.com

Förutom ett stort firande runt om i Finland uppmärksammas även deras jubileum av över 30 länder runt om i världen. Några av dem som valt att ansluta till festen är Mexiko, Sverige, Estland och Brasilien.

I Sverige kommer man till exempel kunna se Globen lysa blått i en hyllning till våra kära grannar, och i Rio de Janeiro kommer den välkända kristusstatyn "Cristo Redentor" att lysa upp i Finlands färger.

Firandet har pågått hela året

Firandet tjuvstartade redan i januari tidigare i år med skidturer i norr och matfestivaler runt om i landet för att hylla den finska kulturen. Sedan dess har det trappats upp och nu i dagarna når allt sin kulmen då festen verkligen sätts igång.

Den berömda kyrkan i Helsingfors. Bildkälla: goodfreephotos.com

Med finska klassiker menar vi så klart inte Pekka Ruuska eller Eppu Normaali. I Berwaldhallen kommer man istället att kunna höra Karita Maatila framföra musik från en av landets genom tiderna främsta kompositörer, Jean Sibelius.

Inte nog med det så uppträder även polarpristagaren Kaija Saariahos. Allt verkar vara upplagt för en fantastiskt trevlig kväll.

Flaggan hissas i Finlands namn

Redan igår kväll spände Finland sin festbåge rejält och inledde med en massiv flagginstallation på Salutorget i Helsingfors. Där medverkade landets president Sauli Niinistö tillsammans med talman Maria Lohela och statsminister Juha Sipilä.

Bildkälla: Max Pixel

Men det har inte endast varit glitter och glam för Finland genom åren. Landet har stundtals inte haft det alltför lätt under sina 100 år som självständig stat.

Sedan 1917 har Finland genomlidit ett inbördeskrig samt två krig under andra världskriget, där man fick betala ett dyrt pris för sin demokrati. Det här har format nationen till vad den är idag.

Ett land i framkant

Format nationen sa vi va? Ja, förutom att vara en av världens främsta ishockeynationer toppar Finland även listorna när det kommer till bland annat utbildning och levnadsstandard. Finland har till exempel världens bästa grundläggande utbildning, enligt World Economic Forum.

Och när vi väl är på det spåret kanske vi ska nämna att Finland är ett av världens grönaste länder då de toppar listan på "enviromental performance index", enligt forskare vid Yale University.

Hockeyrivaliteten åt sidan, detta är en väldigt imponerande bedrift. Att ett sådant ungt land toppar listorna i flera kategorier är definitivt något värt att hylla. Vi säger grattis till våra finska vänner på ert 100-årsjubileum!

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du fira idag?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Inflationen i USA på väntad nivå

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.