Torsdag 13 Maj
Stockholm

Donald Trump vill flytta ambassaden till Jerusalem

Donald Trump erkänner Jerusalem som Israels huvudstad.
Palestinas president Mahmud Abbas och Jordanien utrikesminister Ayman al-Safadi varnar Trump för konsekvenserna av att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Foto: Montage TT

Uppgifter om att Donald Trump vill flytta USA:s ambassad till Jerusalem upprör många. Nyheter24 går igenom varför.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Amerikanske presidenten Donald Trump planerar att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och kommer därför förflytta USA:s ambassad dit, från Tel Aviv.

Detta enligt flera världsledare som presidenten ska ha talat med. Även en medarbetare i Vita huset ska ha bekräftat uppgiften, rapporterar flera nyhetsbyråer. 

Beslutet har skapat stort missnöje bland världsledare, i synnerhet i länder som kan beröras av beslutet.

Palestinas president Mahmud Abbas varnade Trump för "farliga konsekvenser" och Jordanien utrikesminister Ayman al-Safadi röt ifrån i ett samtal med Reuters, enligt SVT. 

– Jerusalem är en palestinsk, jordansk, islamisk och kristen fråga och alla försök att besluta över dess öde är av noll och intet värde, säger al-Safadi till Reuters enligt SVT.

Vad är det då som är så känsligt med Jerusalem? Nyheter42 reder ut.

Staden anses helig

I tusentals år har judar, kristna och muslimer bråkat om Jerusalem eftersom staden anses vara helig och har stor betydelse för religionerna. Judendomen anser att Jerusalem är den heligaste staden, medan islam anser att det är den tredje heligaste staden efter Mekka och Medina.

Här ligger bland annat Tempelberget, Västra muren, den heliga gravens kyrka och Al-Aqsamoskén.

Religionernas eviga krig

I Gamla Testamentet beskrivs bland annat hur judar har drivits bort ifrån Israel sedan 500-talet före kristus. Ungefär 50 år senare fick judarna komma tillbaka.

Runt 630-talet utökades det islamiska kalifatet till att även omfatta Jerusalem. I samband med detta tilläts judar att flytta till staden och rashidunkalifen Umar ibn al-Khattab och den kristne patriarken Sophronius tog kristna och deras heliga platser under muslimska styrets beskydd. 

1099 angrep de kristna korsriddarna Jerusalem. Samtidigt massakrerades både judar och muslimer vilket gjorde att befolkningen ska ha mer än halverats på mindre än ett år. 

Kriget om Jerusalem religiösa ledare emellan har därefter fortsatt århundrade efter århundrade. 

Dagens konflikt

Vid första världskrigets slut 1917 upplöstes Osmanska riket, vilket innebar att Palestina nu rådde under brittiskt mandat. I samband med detta togs Jerusalem över av britterna under general Allenby

Det var först i november 1947, efter andra världskriget, som britternas mandat delades. FN föreslog en tillfällig internationell zon där majoriteten av befolkningen skulle vara judar. Zonen skulle upprätthållas i tio år för att därefter avgöras i en folkomröstning. 

Så blev det inte. Arabvärlden och palestinier motsatte sig förslaget om den så kallade Jerusalemslagen vilket ledde till en delning av staden. Västra Jerusalem blev en del av Israel medan östra Jerusalem ockuperades av Jordanien. I samband med det fördrevs judarna därifrån. 

Israel valde därför 1949 att stifta en lag som uppropade Jerusalem som judiska statens huvudstad, men antogs först 1980 av israeliska parlamentet. Sedan 1967 har palestinierna levt under ockupation av Israel.

1988 utropade även Palestina sin självständighet. Denna är erkänd av 135 av 193 FN-stater, medan Jerusalemslagen inte har erkänts av FN.

Konflikten om vem som har rätt till den heliga staden har alltså pågått i tusentals år. Därför är det kanske inte särskilt konstigt att reaktionerna är starka när ännu en världsledare vill lägga sig i.

TV: 7 sjuka saker som hänt efter att Trump valdes till president

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tycker du det här är en bra ide?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela