Söndag 16 Maj
Stockholm

#MeToo utsedd till "Årets person" av Time Magazine

Time Magazine person of the year #metoo bröt tystnaden
"Årets person" är, enligt Time, kvinnorna som bröt tystnaden i och med #MeToo. Foto: Time Magazine/TT (Montage Nyheter24)

Det uppmärksammade uppropet #MeToo, i och med "de som bröt tystnaden", belönas med ärofyllda "Person of the Year" av Time Magazine.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Varje år utses den väl ansedda tidningen Time Magazine "Årets person" – eller "Person of the Year." I år belönas de som bröt tystnaden i och med uppropet #MeToo.

Priset har delats ut sedan 1927 och den som vinner den ärofyllda utmärkelsen har varit så väl män som kvinnor som organisationer.

Startskottet för uppropet var de kvinnor som berättade att Hollywood-producenten Harvey Weinstein förgripit sig på kvinnor i hans närhet.

På framsidan av tidningen står uppmärksammade kvinnorna Ashley Judd, Susan Fowler, Adama Iwu, Taylor Swift och Isabel Pascual

Framsidan av Time Magazine.

Beslutet förklaras av Time Magazines chefredaktör Edward Felsenthal som följande:

"Det modiga agerandet utfört av kvinnorna på omslaget, tillsammans med de många andra kvinnornas, har utlöst en av vår tids största kulturskiften sedan på häpnadsväckande kort tid. Vi är i halvvägs in i början på det här uppnystandet. Det är så mycket vi fortfarande inte vet om vilken kraft det här upproret har. Hur långt kan det gå?"

Det är inte första gången som en organisation eller en grupp människor utses till "Årets person". År 2014 utsågs bekämparna av ebola till "Person of the Year", 2011 utsågs alla som använder sin makt att demonstrera och chocken kom 2006 när DU vann priset. Jo, det är sant. "You" blev vinnaren i och med allas makt att styra content på exempelvis Wikipedia och Youtube. 

1988 utsågs planeten jorden till "Årets person" – främst för att Time Magazine ville diskutera klimathotet.

2016 blev Donald Trump utsedd till "Årets person" – främst för att han blivit både älskad och hatad världen över. Alltså i princip årets mest omtalade person. 

Läs också om 13 män som förlorade sina jobb efter #MeToo.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Rätt val av Time Magazine?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela