Måndag 10 Maj
Stockholm

12 män som förlorat sina jobb efter #MeToo

Efter att hashtaggen #MeToo tog fart har konsekvensen för de män som begått sexuella trakasserier blivit att de nu står utan jobb.

Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ingen har missat den stora uppståndelsen som skett runt hashtaggen #MeToo. Det som fick bollen att verkligen rulla när det kom till att prata om hur många kvinnor som blivit utsatta för sexuella övergrepp var en man vid namn Harvey Weinstein

Den kände Hollywoodproducenten trakasserade och utnyttjade kvinnor i flera år. Efter avslöjandet började allt fler kvinnor våga att prata om det – och visst har det verkligen hänt grejer i världen. Många högt uppsatta män, från politiker till underhållare, har fått gå efter avslöjanden om deras misogyni och övertramp.

Här är ett axplock av alla män som fått lämna uppdrag och jobb efter avslöjanden under hashtaggen #MeToo.

1. Michael Fallon, 65, brittisk försvarsminister

TT

Den 1 november avgick Storbritanniens försvarsminister efter att det avslöjats att han sexuellt närmat sig en programledare 2002. Landets premiärminister Theresa May hade innan Fallons avgång sagt att hon skulle ta i med hårdhandskarna om bevisen är starka nog.

2. Martin Timell, 59, programledare

TT

Efter att kollegan Lulu Carter var en av de första som startade det svenska nedslaget av #MeToo kom allt fler kvinnor fram och berättade om den händige programledarens snedsteg och trakasserier. Den 20 oktober stod det klart att hans program "Äntligen hemma" ställs in och att alla Timells program plockas bort från TV4:s tablå.

3. Ej namngiven mediechef Schibsted

TT/Pixabay (Montage)

Mannen var tidigare chef på Aftonbladet och gick sedan vidare inom mediekoncernen Schibsted. 2015 polisanmäldes han för våldtäkt, men utredningen lades ner. 2017 riktades nya anklagelser mot mannen, bland annat genom en kvinna som berättar i Dagens Nyheter om hur han på olika sätt trakasserat henne. Schibsted har tagit mannen ur tjänst.

4. Ej namngiven programledare TV3

TV3/Wikimedia

En folkkär programledare på TV3 anklagades av flera kvinnor för att manipulera, mobba och förminska sina kollegor. Trots att hans beteende fångats på film så fick han inte gå förrän anklagelserna rullade in.

5. Ej namngiven svensk komiker

TT/Pixabay (montage)

En populär svensk komiker blev anklagad för minst två våldtäkter och flera fall av sexuella trakasserier. Efter det bröt Discovery sitt kontrakt med komikern – och Sveriges Radio låter honom inte medverka i sändningar under pågående utredning.

6. Harvey Weinstein, 65, filmproducent

TT

På tal om Weinstein. Branschorganisationen Producers Guild of America meddelade i veckan att han sparkas ut därifrån och blir på så vis i princip "portad från branschen". Han sparkades också från bolaget han startat med sin bror – The Weinstein Company.

7. Kevin Spacey, 58, skådespelare

TT

Anthony Rapp berättade att Spacey hade gjort sexuella närmanden på honom när han bara var 14 år gammal 1986 – och efter det berättade Netflix att de skulle avsluta succéserien "House of Cars" efter sjätte säsongen. Bolaget fick kritik eftersom de planerna redan fanns innan anklagelserna.

Efter det gick filmjätten och produktionsbolaget Media Rights Capital ut och förklarade att de helt stoppat, eller i alla fall pausat, produktionen av sjätte säsongen. Det är oklart vad som sker i framtiden med den sista säsongen.

8. Chris Savino, 46, animatör och regissör

Flera kvinnor anklagade Nickelodeon-medarbetaren Savino för sexuella trakasserier. Något som ledde till att skaparen av tecknade barnprogrammet "Lugn i stormen" fick sparken.

9. Roy Price, 50, produktionschef

TT

Price jobbade som chef för Amazon Studios när han i år blev anklagad för att vid flera tillfällen försökt ligga med medarbetare. En kvinna anmälde händelsen 2015, men Price fick inte sparken förrän 2017

10. John Besh, 49, kock

TT

Känd som en legendarisk kändiskock i USA, men under tiden mobbade han ut kvinnor som nekade honom sex. När 24 kvinnor gick ut och berättade om hans beteende avslutade flera stora namn samarbeten med Besh företag. Något som ledde till att han klev av alla positioner och helt lämnade sitt eget företag.

11. Mark Halperin, 52, journalist

TT

En gång i tiden var han en lysande stjärna på den politiska journalistikens himmel. Allt raserades när han 2017 blev anklagad för sexuella trakasserier av ett tjugotal kvinnor. Han ska ha klämt kvinnor på brösten och försökt tvinga medarbetare till sex. NBC News och MSNBC har sagt upp alla samarbeten med Halperin.

12. Lockhart Steele, 44, redaktionschef

Var ett stort namn på mediebolaget Vox tills han blev anklagad av en tidigare medarbetare att vid flera tillfällen utnyttjat sin makt för att närma sig kvinnor, bland annat genom att tafsa på medarbetare vid taxiresor. Bolaget avslutade hans kontrakt efter att flera kvinnor berättat om sina upplevelser. 

Har du utsatts för sexuella trakasserier?
Tack för din röst!
Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela