Torsdag 6 Maj
Stockholm

Kvinna dömd till fängelse efter missfall i El Salvador

Teodora Vásquez fick missfall för tio år sedan, men domstolen tror att hon själv avslutade sitt barns liv. Därför döms hon för mord i sitt hemland El Salvador.
1 av 2
Teodora Vásquez var höggravid när hon drabbades av ett plötsligt missfall. För det har hon dömts för mord. Foto: Pixabay/TT Bild
En demonstration utanför domstolen i El Salvador, där man kräver Teodora Vásquezs​ frigivning efter en morddom.
2 av 2
Utanför ​rättssalen ​pågick en stor demonstration där man krävde Teodora Vásquezs​ frigivning. Foto: Salvador Melendez/TT Bild

Teodora Vásquez dömdes för tio år sedan för att ha mördat sitt barn. Straffet blev 30 år i fängelse. Fallet har dragit igång en stor debatt om abortförbudet i El Salvador – och ni kämpar många för att Vásquez ska släppas.

Kommentera (16)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det började som en helt vanlig jobbdag för Teodora Vásquez. Men tragedin som inträffade förändrade hela hennes liv. Året var 2007, och hon var höggravid. Plötsligt fick hon fruktansvärt ont och började blöda. Precis innan hon svimmade hann hon ringa ambulansen. 

När hon vaknade igen, på sjukhuset, hade hon förlorat sitt barn.

För det dömdes Vásquez till 30 år i fängelse.

Hon bor nämligen i El Salvador, ett av sex länder i världen där abort är helt förbjudet, oavsett omständigheter. Domstolen är övertygad om att hon medvetet dödade sitt barn. Det är alltså det som har resulterat i att Vasquez dömdes för mord 2008.

Hennes advokater överklagade domen, och menade att barnet var dödfött. Åklagaren hävdade å sin sida att alltså att Vásquez medvetet framkallat ett missfall och dödat sin dotter.

Nu, när Vásquez redan suttit fängslad i tio år, har domstolen meddelat att morddomen på 30 år kvarstår. Domaren säger att han litar på statens obduktion.

Amnesty International driver en kampanj för att få Vásquez frisläppt.

– Alla grät när domen kom. Familjen är helt förstörd. Det här är en sådan tragedi och orättvisan är bortom fattning, säger Amnestys representant i El Salvador, Ina Strøm, till BBC.

Hon säger att domaren hänvisade till “sunt förnuft” under rättegången

– Som advokaten pekade ut, om någon hade tänkt döda sitt barn hade de inte ringt ambulansen, som Teodora gjorde, säger Ina Strøm. 

El Salvador är som sagt ett av sex länder i världen där abort alltid är olagligt – även om kvinnan våldtagits eller riskerar att dö på grund av graviditeten. Läkare måste informera myndigheterna om de tror att en kvinna har försökt avsluta sin graviditet. Om de inte gör det riskerar läkarna själva hårda fängelsestraff, skriver BBC.

Teodora Vásquezs fall har dragit igång en stor debatt kring abortfrågan och kvinnors rätt till sina kroppar i El Salvador. Utanför rättssalen pågick en stor demonstration där man krävde Teodora Vásquezs frigivning.

Bildkälla: Salvador Melendez/TT Bild

Enligt Amnesty gick rättegången inte rättvist till, eftersom Teodora Vásquezs familj inte hade råd med bra juridisk representation. 

Det är inte första gången en kvinna döms till ett långt fängelsestraff i El Salvador efter ett missfall. 19-åriga Evelyn dömdes till fängelse efter ett missfall efter en våldtäkt – klicka här för att läsa hennes historia.

Vad vet du om abort? Här är 7 vanliga myter som sprids:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kommentera (16)
Kopiera länk
Dela