Stockholm

Svensk medborgare avrättad i Irak

En svensk medborgare har avrättats i Irak.
En svensk medborgare har tillsammans med 37 andra misstänkta jihadister avrättats i Irak. Foto: Montage/Google Maps/TT/Sutterstock

En svensk medborgare har avrättats i Irak efter misstänkta kopplingar till IS eller Al Qaida.


Läs mer

En svensk medborgare, i 60-års åldern, har tillsammans med 37 andra misstänkta jihadister avrättats i Nasiriyah i Irak under tosdagen. Detta rapporterar TT och AFP.

Mannen har varit fängslad sedan 2010.

Uppgifterna kommer ifrån en fängelsekälla. Lokala myndigheter har bekräftat uppgifterna, och uppger att personerna har dömts för terrorbrott. Myndigheterna tror att de har haft kopplingar till Islamiska staten eller al-Qaida

Samtliga 38 misstänkta jihadister ska ha avrättats genom hängning. Det är det högsta antalet avrättade personer sedan 25 september då 42 personer dömdes till döden i samma fängelse.

– Fängelsets adminstration avrättade under torsdagen 38 personer kopplade till Al-qaida eller IS, åtalade för terrorism, i justitieminister Haidar al-Zameli närvaro, säger Dakhel Kazem som är en högre tjänsteman i regionen, enligt AFP.

De resterande 37 avrättade uppges ha varit irakier. 

Uppdatering: 

UD, utrikesdepartementet, har bekräftat uppgifterna.

– Vi har påtalat att dödsdomen inte ska utföras utan omvandlas till fängelsestraff. Vi har betonat att Sverige motsätter sig dödsstraff, säger Patric Nilsson till TT.

TV: 17-åring planerade terrorhot mot två skolor – nu berättar hon varför

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.