Onsdag 16 Jun
Stockholm

Peter, 38, nekades flygresa – för att han har HIV

Flygplan som lyfter och tidtabell
Peter Finlay blev nekad att flyga från Edinburgh till Hurghada. Foto: TT

Peter Finlay skulle flyga till Hurghada men när han skulle checka in så blev han nekad att flyga. Varför? För att han är HIV-positiv.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 5:e november skulle passageraren Peter Finlay precis checka in på ett flyg med Turkish Airlines från Edinburgh till Hurghada.

Men istället för att få gå vidare till säkerhetskontrollen så hamnade han istället i en diskussion med personen som jobbade i check-in disken.

Det som startade diskussionen var när personen som jobbade på flygbolaget frågade Peter om han hade någon medicin med sig till flyget.

Peter svarade att han hade medicin med sig och då krävde Turkish Airlines personalen att han berättade vad medicinen var till för.

Ett flygplan från Turkish Airlines. Bild: TT

– Jag tyckte att det var min ensak och inte hennes, men jag var ärlig och sa ja, säger Peter till The Independent.

Vidare så berättar han:

 – De frågade mig om jag hade ett läkarintyg som bekräftade att jag var i skick att flyga och om jag utgjorde någon risk för andra passagerare, om jag var smittsam.

– Jag svarade nej, jag borde inte behöva ett intyg från en läkare. Jag utgör ingen risk för någon annan passagerare.

Personalen på flygbolaget berättade då att de inte kunde checka in honom på flyget.

Peter Finlay försökte ringa sin läkare för att få ett intyg men möttes av dystra nyheter. Att få fram ett intyg skulle olyckligtvis dröja till nästa dag. Turkish Airlines vägrade då att boka om flyget eller återbetala Peter.

En self service check-in automat på Arlanda. Bild: TT

Fyra veckor senare så meddelar flygbolaget att Peter får flyga och att de kommer att återbetala honom. De tillägger att han i framtiden måste meddela att han har HIV när han checkar in och visa ett läkarintyg som redogör att han är i skick att flyga.

– Ingen ska behöva göra det bara för att få flyga med ett bolag. Vad kommer härnäst - ska man behöva ett intyg för att åka buss? säger Peter till The Independent

– Hela den här grejen har gjort att jag känner mig som smuts och hemsk. Som tur är så har jag väldigt stödjande vänner och min familj. Jag har aldrig upplevt ett HIV stigma förrän nu.

Varje flygbolag ansvarar för dess passagerares hälsa 

– Alla passagerare som behöver ta med sig medicin på planet måste visa ett läkarintyg som säger att personen behöver deras medicin under flygningen, säger en talesperson från Turkish Airlines till The Independent och fortsätter: 

– Om en person inte har med sig alla medicinska dokument och inte har en ombokningsbar biljett så kommer de inte få tillstånd att flyga och ingen ersättning kommer att betalas ut.

Enligt Civil Aviation Authority, CAA, så är varje flygbolag ansvarig att se till deras passageres hälsa och säkerhet. De kan därför be passagerare som informerat om sitt hälsotillstånd att ta med ett läkarintyg som intygar att de är i skick att flyga.

Däremot menar en talesperson från CAA att en individs HIV-status inte påverkar om den kan flyga eller inte. 

– Att vara HIV-positiv är inte ett tillstånd som är av betydelse för en persons förmåga att flyga, därför skulle inte vi förvänta oss att ett flygbolag skulle kräva ett läkarintyg, om det inte fanns andra orsaker.

"De har gjort allt för att frikänna sig själva"

Trots att ha missat sin destination och att återbetalningen tog sin tid så ligger Peters frustration helt och hållet på hur flygbolaget har hanterat situationen.

– Det är det faktum att de har gjort absolut allting för att frikänna sig själva från skuld och ansvar.

Han fortsätter: 

– Turkish Airlines kundtjänstpersonal har sagt till en av mina kollegor att HIV-positiva personer inte får resa med deras flygplan på grund av att de smittar. Jag har nu blivit meddelad två gånger via skrift att jag får flyga men att jag måste ha med mig dokument på grund av andra personers säkerhet.

– Det är vidrigt.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela