Salah Abdeslam är den enda gärningsmannen vid Parisdåden som överlevde.
Salah Abdeslam är misstänkt för att ha planerat terrordåden i Paris. Han står även åtalad för mordförsök mot flera poliser i Bryssel. - Foto: Montage TT

Vem är Salah Abdeslam?

28-årige Salah Abdeslam låg länge överst på Europols lista över de mest efterlysta personerna i Europa. Till slut fick de tag på honom. I mars har han varit häktad i två år, misstänkt för flera terrorbrott.


Rättegången mot 28-årige misstänkte terroristen Salah Abdeslam skulle inletts i december.

Något som ändrades i sista stund då Abdeslam begärde en advokat, och rättegången kommer nu inte inledas förrän i februari, enligt DN

Men vem är Salah Abdeslam egentligen?

Salah Abdeslam är den enda överlevande gärningsmannen från terrordåden i Paris 2015. Han växte upp i Belgien men har franskt medborgarskap.

Vad är det för rättegång som ska hållas mot honom?

Abdeslam står åtalad för illegalt vapeninnehav och "mordförsök på flera poliser i terroristsammanhang" i kommunen Forest utanför Bryssel. Flera poliser skottskadades och en tidigare Sverigebosatt man sköts ihjäl.

18 mars 2016, fyra dagar efter skottlossningen greps Abdeslam och har sedan dess suttit frihetsberövad. Drygt en månad senare överlämnades han till Frankrike, till hans dåvarande advokat Sven Marys stora lättnad.

Du kan läsa mer om gripandet här.

Var han inblandad i terrordåden i Bryssel?

Vid terrordåden i Paris 2015 var planen att Salah Abdeslam skulle ha utlöst en självmordsbomb, men av någon anledning valde han att inte utlösa den. Istället tog han sig till Bryssel.

Bara fyra dagar efter att Abdeslam greps utlöstes tre explosioner i Bryssel. Terrorcellen som Abdeslam var en del av ska egentligen ha planerat ännu en attack i Frankrike, men när Abdeslam greps riktade de istället attacken mot Bryssel.

Enligt Magnus Ranstorp, forskare vid Försvarshögskolan, är det inte en slump att terrorattacken i Bryssel skedde så snart efter gripandet.

– Man har troligtvis planerat en attack men de här arresteringarna och tillslagen har påskyndat utförandet, sade Ranstorp till Nyheter24 då.

Abdeslam själv nekar till inblandning i Brysseldådet.

Är Salah Abdeslam kopplad till Islamiska Staten?

Ja. Abdeslam var tidigare dömd för narkotikabrott och i fängelset ska han ha blivit djupt troende. 2014 åkte han till Syrien och stred med jihadisterna.

Enligt den tidigare försvarsadvokaten Sven Mary växte inte Abdeslam upp som praktiserande muslim.

– Han är det perfekta exemplet på en generation som tror att de lever i ett tv-spel. Han och hans vänner var kapabla att göra en religion ovänlig. Jag frågade honom om han har läst koranen, och han svarade att han hade läst en tolkning på internet, sade han till La Libération.

Vad riskerar han för straff?

Om Salah Abdeslam fälls i rättegången i februari kan han och hans medhjälpare få 40 års fängelse.

TV: Här festar terrorbröderna en sista gång innan attackerna

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Följde du rapporteringarna kring terrordåden i Paris och Bryssel?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Spanska ord rör upp känslor i Israel

Unik upptäckt: Sex planeter i rytmisk dans

Astronomer har upptäckt sex planeter som i en rytmisk dans kretsar runt en stjärna 100 ljusår från jorden, rapporterar CNN. Det sällsynta fyndet kan ge ledtrådar till hur vårt solsystem bildades.

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Ragunda

"Hammarstrand, resultat efter nykterhetskontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Opec väntas minska produktionen

Oljekartellen Opec+ har enats om att "ytterligare minska oljeproduktionen med 600 000 till en miljon fat om dagen", säger en källa med insyn i förhandlingarna mellan de 13 medlemsländerna till nyhetsbyrån AFP.

Polisen i Örebro rapporterar om stöld

"Man misstänks för stöld på en livsmedelsbutik i Örebro under eftermiddagen.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om stöld, Hallsberg

1 timme sedan
"Man gripen för att ha stulit varor på en livsmedelsbutik i Hallsberg", skriver polisen på sin hemsida.