Stockholm

Lauren, 24, fick "tampongsjukan" – nu blir hon av med båda benen

Lauren Wasser var tvungen att amputera sitt ben efter att hon drabbats av tampongsjukan.
24-åriga Lauren Wasser tvingades amputera sitt ben efter att hon drabbades av toxiskt chocksyndrom. Foto: Lauren Wasser/Instagram

Efter att ha använt tamponger drabbades modellen Lauren Wasser av "tampongsjukan" och blev tvungen att amputera sitt ben. Nu slås hon återigen av tragiska nyheter – hon kommer att behöva amputera det andra benet.


Läs mer

När amerikanska modellen och inspiratören Lauren Wasser drabbades av toxiskt chocksyndrom förändrades hennes liv för alltid.

Lauren levde ett väldigt aktivt liv och älskade träning. Innan hon valde att satsa på modellkarriären hade hon tackat nej till ett basketstipendium, skriver Independent.

När Lauren vaknade den tredje oktober 2012, kände hon att hon mådde konstigt, skriver VICE. Hon misstänkte en förkylning, men tänkte inte mer på saken. Under samma vecka hade hon haft sin mens, och använde sig av samma tampongmärke som hon använt hela livet. 

På kvällen åkte hon till en fest hos en väninna. När hon anlände på festen sa hennes vänner att hon såg väldigt sjuk ut och att hon kanske skulle åka hem och vila, vilket hon gjorde.

Bildkälla: Instagram / @theimpossiblemuse

När Lauren vaknade från vilan stod en polis utanför hennes dörr och knackade på. Polisen förklarade att Laurens mamma gjort en orosanmälan hos polisen, då hon ringt Lauren i nästa två dagar och inte fått något svar. Lauren var svag i kroppen och insåg att hon sovit sen hon kommit hem från festen, två dagar tidigare. 

När polisen konstaterat att Lauren var vid liv bad han henne ringa hennes oroliga mamma och meddela att hon var okej.

Efter att polisen lämnade lägenheten tänkte Lauren att hon skulle gå och lägga sig igen, sen minns hon ingenting. 

En vän till Lauren ringde polisen då hon återigen blev okontaktbar i flera dagar och polisen och vännen åkte tillsammans till Laurens lägenhet. I lägenheten hittades hon medvetslös på sitt sovrumsgolv. Hon fördes till sjukhuset med 42 graders feber, minuter ifrån döden. Hon hade fått en kraftig hjärtattack och hon hade börjat få organsvikt. 

Läkarna kunde inte lista ut vad som var fel tills en infektionsspecialist frågade om hon hade en tampong i, vilket hon hade. När tampongen undersöktes visade provresultaten att hon drabbats av toxiskt chocksyndrom. 

Bildkälla: Instagram / @theimpossiblemuse

Toxisk chocksyndrom, som även kallas för tampongsjukan eller TSS, orsakas av att staphylococcus aureusbakterier fäster i kroppen och utsöndrar ett livsfarligt ämne. Som resultat av att bakterien hunnit spridas så länge, blev läkarna tvungna att amputera Laurens högra ben, och tårna på vänstra foten. 

Idag har Lauren fortsatt sin modellkarriär och fått ett stort följarskap på sociala medier. Hon reser också världen runt och föreläser om sin upplevelse. Men nu har har hon åter slagits av tragiska nyheter.

Bildkälla: Instagram / @theimpossiblemuse

Som följd av komplikationer efter toxiskt chocksyndom har hon under de senaste sex åren genomgått ett flertal operationer. I en intervju med Instyle berättar modellen nu att hon kommer att vara tvungen att amputera det andra benet. 

– Om några månader kommer jag att behöva amputera mitt andra ben. Det finns inget jag kan göra åt det.

Trots detta har Lauren en positiv inställning till det hela och förklarar att hon hoppas att hennes historia ska vara en varning för andra kvinnor, skriver Independent.

Läs även:
Quiz: Sant eller bullshit om tamponger?

Har du hört talats om toxisk chocksyndrom innan?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.