Facebook-hackare använder Spotify – vill komma åt kortuppgifter

- 27/12/2017, 22:23
Facebook-hackare använder Spotif för att få tillgång till kortuppgifter.
1 av 3

Under juldagen hackades Felicia Suhr Bjørklis Facebook-konto av en okänd bedragare.

Facebook/TT

Felicias Facebook-konto hackades
2 av 3

Felicia insåg snabbt att något inte stod rätt till.

Facebook

På Spotify premium konton finns kortuppgifter lagrade.
3 av 3

Genom att logga in på Spotify premium kan man få tillgång till kontoägarens kortuppgifter.

TT

Under juldagen hackades Felicia Suhr Bjørklis Facebook-konto av en okänd bedragare. Bedragaren skickade ett meddelande till Felicias vän för att få tillgång till vännens Spotify-inlogg. Nu har flera liknande fall rapporterats.

Under Julafton hackades norska Felicia Suhr Bjørklis Facebook-konto av en okänd bedragare, skriver NA24. Efter att personen hackat sig in på kontot skickades ett meddelande från Felicias messenger till en av hennes vänner.

– Kan jag låna din Spotify Premium i 1 timmes tid? Kan spela offline. 

Facebook messenger meddelandet
Ett bildexempel på Facebookmeddelandet – Bildkälla: Facebook Messenger

När Felicias väninna svarade att hon inte hade Spotify Premium, frågade en förvirrad Felicia vad vännen pratade om. Som svar skickade väninnan en printscreen på meddelandet. 

Då insåg Felicia att något var fel. 

På Facebook messenger kan man radera sina egna meddelanden. När man raderat ett meddelande, kan man inte längre se det i konverstaionen, men meddelandet syns fortfarande för personen man pratar med. På så sätt kunde bedragaren prata med Felicias vännina, utan att Felicias vetskap. 

När Felicia insåg vad som hänt förklarade hon snabbt att det inte var hon som skickat meddelandet. 

Kortuuppgifter syns på Spotify-kontot

Felicia Suhr Bjørklis
En bild på Felicia – Bildkälla: Facebook

Genom att logga in på Spotify Premium, med hjälp av ett användarnamn och lösenord, kan man också se vilka kortuppgifter som är kopplat till kontot. Och på så sätt kan man använda sig av de uppgifterna för att genomföra köp online, utan att någonsin ha haft tillgång till kontokortet. 

– Jag vet inte vad som hade kunnat hänt, men på Spotifykontot finns alla ens kortupgifter, säger Felicia till Nettavisen. 

Genom att se över sin messenger-logg kunde Felicia lista ut att bedragarens meddelande skickats från Alta kommun, i Norge. 

– Det är därifrån dessa meddelanden skickas. Jag har hört av minst fem andra vänner att de har fått liknande meddelanden.  

Nu vill hon varna andra

Efter händelsen har Felicia bytt alla inloggsuppgifter på hennes online-konton och uppmanar andra att göra likadant. Hon planerar också att anmäla händelsen. 

– Det är obehagligt. De som hackar sig in på Facebook-kontot får också tillgång till bilder och privata meddelanden som jag skickar till mina vänner. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Använder du Spotify premium?