Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ett kryphål i lagstiftningen kan avsätta Donald Trump

- 10/01/2018, 21:37

Kryphålet i lagstiftningen gör det möjligt för 14 personer i vita husets administration, tillsammans med Mike Pence, avsätta den Amerikanska presidenten – något som Donald Trump själv inte verkar ha varit medveten om.

Det finns ett kryphål i den amerikanska lagen som skulle göra det möjligt att avsätta USAs rådande president  och ersätta honom med Mike Pence – som presidenten själv verkar ha missat.

Mike Pence, USAs Vice President
Bildkälla: TT

I det 25e tillägget i den amerikanska konstitutionen, the 25th amendment, står det skrivet att presidentpositionen kan tilldelas någon annan om majoriteten av presidentadministrationen anser att den sittande presidenten är opassande eller har misskött sin roll.  

När förra presidentrådgivaren, Steve Bannon, förklarade för presidentens att tilläget utgjorde ett stort hot mot Trumps roll som president, ska Donald Trump svar ha varit "Vad är det ens?", enligt Vanity Fair.

I praktiken innebär det att USAs vice president Mike Pence, om han ville, skulle kunna ta Donald Trumps roll. Det enda han skulle behöva skulle vara stödet från 13 andra medlemmar av administrationen. Tillsammans skulle de kunna fastställa att presidenten inte klarat av sin ledarroll och på grund av det behövde avsättas. 

Googlesökningarna har ökat lavinartat sedan Trump valdes

Detta är något som den amerikanska befolkningen verkar ha ett enormt intresse av, då googlesökningar rörande det 25e tillägget ökade explosionsartat efter att Donald Trump vann presidentvalet 2016. 

Sökningar efter Donald Trump valts till president. Bildkälla: Google Trends

Amerikanernas sökningarna ökade som allra mest efter att han i januari förra året införde ett inreseförbud mot 7, i huvudsak, muslimska länder, och återigen i juli förra året när han lade upp en gif av honom där han välte CNN i en brottningsring på Twitter. 

Sökningar innan Donald Trump valts till president. Bildkälla: Google Trends

Om det 25e tilläget någonsin kommer att sättas i kraft, gällande Donald Trump, återstår att se. 

TV: Vem sa vad? Zlatan Ibrahimović eller Donald Trump

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Borde Donald Trump avsättas?