Onsdag 8 Dec
Stockholm

Här är alla nya detaljer om de fastkedjade syskonen i Perris

Misstänkt tortyr i Perris, Kalifornien
Syskonen hölls fastkedjade i sitt hem i Kalifornien. Föräldrarna är nu misstänkta för tortyr och barnmisshandel. Foto: Facebook (Montage)

13 syskon hölls under tortyrliknande former fångna i sitt eget hus i Perris av föräldrarna David och Louise Turpin. Här är all ny information som kommit ut rörande det obehagliga fallet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I veckan uppdagades det att föräldrarna David och Louise Turpin haft sina 13 barn, i åldrarna 2 till 29 år, fastbundna med kedjor i sitt hus i Perris, Kalifornien (läs mer om det här). Polisen fick nys om händelsen efter att ett av syskonen, en 17-årig flicka, rymt hemifrån och kontaktat myndigheterna.

Familjen Turpin ute på resa. Bild: Facebook

Föräldrarna har gripits misstänkta för tortyr och barnmisshandel. 

Än så länge är det mycket som är oklart kring händelsen. Det är många frågor som kastas runt på sociala medier. Därför har vi samlat så mycket ny och mystisk information om familjen i Kalifornien som möjligt. 

1. Lite viktig bakgrund

Flera tidningar har skrivit om hur familjen haft det svårt att få ihop det ekonomiskt. År 2011 ansökte David Turpin om personlig konkurs och familjen var så att säga bankrutt. Det trots att pappan hade extremt hög lön vid sitt dåvarande jobb som ingenjör – med en månadsinkomst på över 88 000 kronor.

Det blev en nyhet i USA då och främst för att paret hade tolv barn som de "pratade extremt väl om". Den personliga konkursen hade till stor del att göra med extrema skulder (på omkring två miljoner kronor) till diverse kreditföretag. Mycket troligt för att det inte är särskilt billigt att ta hand om så många barn. 

Paret med den yngsta av alla syskonen. Bild från 2015. Källa: Facebook

2015 fick paret dessutom ett trettonde barn att ta hand om.

2. Hur levde barnen?

Nyheter24 har tidigare skrivit att huset som familjen bodde i var registrerat som en skola. Enligt CNN var pappan registrerad som skolans rektor. Barnen blev med andra ord hemskolade. Det är än så länge oklart om samtliga syskon (även de äldsta som är vuxna) blivit undervisade hemma.

När barnen väl lämnade huset (vilket enligt vittnen hände extremt sällan) var de klädda i identiska kläder. Det ska ha varit på grund av "säkerhetsskäl".

Barnen var alltid identiskt klädda. Bild: Facebook

Det finns inga tecken på att barnen utnyttjats sexuellt. Däremot skrivet nyhetsbyrån AP att det brun-beiga huset där barnen hittades såg "normalt" ut på utsidan – men därinne kan det bara beskrivas som en "genuin tortyrkammare".

3. Grannarnas reaktioner

Allt fler uttalanden från familjens grannar i Perris har kommit fram. Som nämnt tidigare lämnade barnen nästan aldrig huset. Flera grannar nämnde att barnen såg bleka ut – och såg extremt undernärda ut.

En granne minns att hon i december ville ge tre av barnen en komplimang för deras fina julpynt som de satte upp utanför huset.

– De frös till. Det var som att allt bara stängdes av omedelbart. De verkade livrädda och du kunde se att de var skrämda, säger grannen till lokala tv-stationen KCAL.

Bild från en av familjernas utflykter. Till synes lyckliga barn. Bild: Facebook

En tidigare granne till familjen, när de bodde i en annan stad i Kalifornien vid namn Murrieta, har för New York Post berättat att familjen verkade som "en sekt" och att barnen "brukade marschera" på övervåningen på kvällarna. 

4. Reaktionen när polisen kom till huset

Enligt LA Times som pratat med polisen Greg Fellows var mamman märkbart chockad när polisen dök upp i familjens hem i Perris. 

Davids mamma Betty och pappa James Turpin, som bor i West Virginia, hade inte hälsat på familjen på över fem år, men var chockade när de fick reda på vad paret var misstänkta för, enligt ABC News.

5. Den övriga familjen

Enligt barnens farmor Betty var en anledning till att David och Louise hade så många barn "en kallelse från Gud" och när barnen blev hemskolade var de tvungna att memorera långa passager från bibeln.

Bild från Facebook.

Louise syster Elizabeth Jane Flores har pratat med Daily Mail och sagt att hon "visste att något inte stämde". De hade inte setts på 19 år, men hade regelbunden kontakt via telefon. Systern fick aldrig komma förbi huset i Perris – och fick heller aldrig prata med sina systersöner- och döttrar. 

– Hon lät oss aldrig prata med hennes barn. Hon ville inte ens acceptera min vänförfrågan på Facebook. Vi undrade hela tiden vad det var som hände i huset. Våra föräldrar bokade flera gånger resor för att hälsa på, men fick aldrig komma förbi huset.

6. Expertens utlåtande

Psykologen och professorn David Canter har för Independent skrivit en analys om "varför familjen begått sådana fruktansvärda brott". 

Han skriver att även om det inte finns några som helst misstankar om sexuella övergrepp så finns det enligt hans erfarenhet flera orsaker till att "hålla barnen så långt borta från världen som möjligt". 

En anledning kan handla om att skydda barnen från myndigheterna av religiösa eller ideologiska skäl. Man kan nästan beskriva det som en "sekt" där pappan leder och styr med hela handen. Bilderna på identiskt klädda barn och föräldrar skvallrar lite om en sådan möjlighet. Men om så var fallet för familjen Turpin finns inga klara bevis för.

Bild från Facebook.

Fortsättningsvis skriver Canter att "stora familjer ofta tenderar att vara extremt kaotiska eller blir tvungna att skapa en så ritualmässig vardag som möjligt för att klara av allt". En teori som han vidhåller är att efter att familjen gick i personlig konkurs så var de tvingade att "hantera den svåra situationen som de skapat för sig själva".

Men åtminstone ett av barnen hade tillräckligt med "omvärldskoll" eftersom hon flydde därifrån och larmade polisen. Exakt vilka metoder som användes lär komma fram under den rättsliga processen.

7. Vad händer nu?

Det finns fortfarande extremt många frågor som är obesvarade. Hur klarade familjen att försörja sig trots alla skulder? Visste den övriga familjen mer än vad de sagt under intervjuer? Hur länge har barnen utsatts för tortyren? Frågorna lär förhoppningsvis få sitt svar i sinom tid.

Mugshots på paret. Bild: AP/TT

Det vi vet är att David och Louise Turpin har gripits misstänkta för tortyr och barnmisshandel. De inväntar just nu en rättslig process och lär inte komma ut innan domstolen kallar. Borgen är nämligen satt på 9 miljoner dollar per person – vilket sammanlagt blir ungefär 145 miljoner svenska kronor. Pengar som familjen verkligen inte har på kontot.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du följt nyheterna om syskonen?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela