1 av 2
- Foto: New England Journal of Medicine
2 av 2

Läkarna trodde att kvinnan hade influensa – men det var mycket värre

Att hosta kan vara riktigt jobbigt, men för det här kvinnan slutade det med ett brutet revben. När hon kom in till sjukhuset trodde man först att hon hade influensa, men det visade sig vara något helt annat.


Att skratta så man får ont i magen har du säkert gjort och kanske har du fått ont i musklerna när du hostat mycket. 

Den här 66-åriga kvinnan från Massachusetts har dock tagit det till en ny nivå. Hon hostade nämligen så mycket att hon bröt ett revben. 
 
I rapporten som New England Journal of Medicine publicerade så är kvinnan anonym och när hon kom träffade en doktor trodde man först att hon bara hade influensa. 

Hon hade torrhosta i ungefär två veckor och ont på högra sidan. Hon blev behandlad för influensa men den hjälpte inget av hennes symptom. 

Bildkälla: New England Journal of Medicine

Fem dagar senare gick hon tillbaka till läkaren och visade torson. På högra sidan hade hon ett stort mörkt märke. Det blev då tydligen att det var något helt annat än vad man trodde. 

Efter en datortomografi kunde man se att kvinnan hade en förskjuten fraktur på hennes nionde revben, och att ändarna hade separerats från varandra. Efter flera tester kunde man bekräfta vad som hade hänt.

Hon hade så kallad bordetella pertussis-infektion, något som orsakar kikhosta. Kvinnan ska ha blivit vaccinerad för det åtta år tidigare och ska enligt henne själv inte varit i kontakt med någon som varit sjuk. 

Hostan är sällan allvarlig hos vuxna, men om den blir det kan det leda till revbensfrakturer. Symtomen är rinnande näsa, vattniga och röda ögon, halsont och lite högre temperatur. Efter en vecka brukar den intensiva hostan börja, skriver Independent

Kvinnan på bilden är återhämtad efter att ha fått antibiotika och opererats. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du brutit revbenen?
Tack för din röst!