Märkliga grenar i OS
Vi har listat fyra sjukt märkliga grenar som har varit med under OS och som kanske bör få en andra chans. - Foto: Pixabay

Fyra sjukt märkliga OS-grenar – visste du att dessa fanns?

Vinter-OS i Pyeongchang står vid portarna och det är dags att börja ladda upp inför festligheterna i Sydkorea. Vi har listat fyra, kanske lite udda, sporter som vi skulle vilja ge en andra chans i OS-sammanhang.


OS-stjärnan Anastasia Bryzgalova tar världen med stormDe olympiska spelen. Ett evenemang som pågår i veckor, där atleter från flera nationer tävlar inom de mest anrika och bejublade idrotterna i vår historia. 

Diskus, brottning, konståkning, simning, ishockey och skijoring är några av sporterna som vi får följa och engagerar oss i under spelets gång. Vänta nu – skijoring? (Vi kommer att förklara mer om skijoring senare).

OS har genom åren förändrats en hel del och innan det såg ut som det gör idag så fanns det en HEL del sjuka grenar. Vi har listat fyra otroligt märkliga grenar som en gång haft en del i OS-historien och förtjänar en andra chans på den scenen.

Låt oss hoppa på Skijoring direkt.

Skijoring – konsten at tolka på en häst

Skijoring. Bild: TT

Nu menar vi såklart inte att personen i fråga sitter på en häst och tolkar ett språk. Utan att tolka som i att åka bogserad runt ett spår med en häst som dragkraft – typ. 

Skijoring som fenomen hade existerat ett tag men 1928 kom chansen för sporten att visa sig på den stora scenen, att få olympisk status, att bli erkända. De skulle få visa upp skijoring på vinter-OS i St-Moritz, Schweiz.

Mottagande var väl... uhm, ljummet.

Skijoring gjorde sitt, hittills, enda framträdande 1928 och lämnade den olympiska scenen i en galloperande fart. Men det kanske är dags igen?

Bolsjojbaletten II: Snowroller

Skidbalett. Bild: Youtube

Nä den där underrubriken var kanske lite missvisande, men har du sett sällskapsresan och har ett hum om vad Bolsjojbaletten är kan du nog lista ut att 1+1 blir balett, fast på skidor.

Skidbaletten, med inte bara ett framträdande på OS-scenen utan två(!), kan vara den sporten som är mest saknad idag, i alla fall om vi får lägga någon vikt i det hela. Varför är den så älskad bland folk och varför finns den inte kvar?

Sporten hade verkligen allt. 

Kläderna, dramatiken, kombinationen av grace och teater – what's not to like?

Trots sina två chanser att visa upp sig under vinter-OS 1988 i Calgary och Albertville 1992 så blev sporten inte förnyad till kommande OS och år 2000 så valde FIS, det internationella skidförbundet, att lägga ner sporten helt i officiella sammanhang.

Trist.

200 meter simning... MED HINDER!

200 meter simning med hinder. Bild: Youtube

Vi backar bandet si sådär 118 år till OS i Paris. Du har ett val framför dig – du kan antingen gå och se finalisterna göra upp 200 meter fram och tillbaka i en bassäng. 

Eller – så går du och ser finalisterna göra upp i en rafflande final där de måste klättra över hinder, dyka under båtar och dessutom simma 200 meter.

Störtlopp-deluxe

Speedskiing. Bild: Youtube

Den officiella titeln på grenen var egentligen speedski, men visst låter störtlopp-deluxe som ett mer lockande namn? Vem hade inte slagit på den kanalen som visade finalen i det liksom.

Varför deluxe? Ja – speedski gick ut på att de tävlande inte direkt tävlande om vem som snabbast kom in i mål utan istället vem som kunde uppnå den högsta hastigheten under loppets gång.

1992 kan definitivt kallas för ett experimentellt år då även speedski fick chansen att visa upp sig under OS i Albertville. Men har sedan dess inte synts till bland de olympiska grenarna.

Vi tycker däremot att den hippa grenen ska få en chans till och säger såhär:

Störtkrukan på, nu åker vi. 

Läs även: 5 riktigt sjuka saker som har hänt i OS-byarna

TV: OS-stjärnan Anastasia Bryzgalova tar världen med storm

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du se på OS?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.