Torsdag 9 Dec
Stockholm

Här är allt vi vet om Nikolas Cruz – skolskytten i Florida

Nikolas Cruz brukade posera med vapen på sociala medier
Nikolas Cruz har identifierats som skolskytten i Florida. Foto: Instagram/TT/Snapchat (Montage)

På onsdagen sköt 19-årige Nikolas Cruz ihjäl 17 personer på Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland, Florida. Här är allt vi vet om skolskytten som var avstängd från den drabbade skolan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Klockan 15 lokal tid på torsdagen fick polisen i Parkland i delstaten Florida ett larmsamtal om en pågående skolskjutning på Marjory Stoneman Douglas High School.

Elever får lämna skolan efter skolskjutningen. Bild: TT

17 personer sköts till döds och mer än 10 personer uppges vara skadade. Läs mer om attacken här.

Paniken spreds snabbt på skolan och de omkring 3 000 eleverna i åldrarna 14 till 18 år försökte bland annat gömma sig i garderober när skytten gick från klassrum till klassrum med ett vapen i händerna. 

Skytten har identifierats som 19-årige Nikolas Cruz. Han greps ungefär två kilometer från skolan – och enligt lärare på skolan hade han setts som en hotfull individ och en potentiell mördare, skriver Miami Herald.

Här grips 19-åringen två kilometer från skolan. Bild: Twitter

Här är allt vi vet om den 19-årige skolskytten:

Var avstängd från skolan

Cruz var tidigare en elev på skolan, men hade stängts av på grund av "disciplinåtgärder". Enligt elever på skolan rörde det sig om att han hotat sin ex-flickväns nya pojkvän.

19-åringens tidigare mattelärare berättar att Cruz innan avstängningen var förbjuden att ha ryggsäck på sig i skolan och att han hotat flera elever, skriver Miami Herald.

19-åringen var avstängd från skolan. Bild: Instagram

Skrev om vapen på sociala medier

Enligt 17-åriga Dakota som tidigare varit kompis med Nikolas Cruz började 19-åringen bete sig märkligt på sociala medier. Bland annat hade han skrivit om att döda djur och börjat delat uppdateringar om skjutövningar och vapen, skriver Guardian.

CNN skriver att Cruz lagt ut bilder på Instagram där han bland annat håller i flera vapen, däribland långa knivar och en pistol.

Nikolas Cruz med en "BB-gun" tagen från hans Insta. Bild: Instagram

I ett klipp på Youtube syns skolskytten säga att han "vill skjuta folk med en AR-15" och att han ville "dö krigandes medan sjukt många människor dör".

Elever hade pratat om att det här kunde hända

Många elever som pratat med amerikanska och internationella tidningar har sagt att "de visste att det här skulle hända".

CNN har pratat med en elev som sagt att det hade pratats om att Cruz kunde återvända till skolan med ett vapen.

Nikolas poserar med knivar på sin Instagram.

Hade på sig gasmask

När 19-årige Nikolas Cruz gick in i skolan som han var avstängd från satte han först på brandlarmet och började sedan gå från klassrum till klassrum för att skjuta elever. På sig hade han en gasmask och polisen säger att han använde ett gevär. Något exakt motiv har inte framkommit.

Brukade ha vapen med sig i skolan

Enligt CBS News brukade Cruz ta med sig vapen till skolan och en tidigare klasskompis beskriver honom som ett "problembarn" och en ensamvarg. 

Enligt CNN hade han köpt sina vapen helt lagligt eftersom han blivit godkänd i en säkerhetskoll.

Hans mamma dog tre månader innan

CNN skriver att hans adoptivmamma dött ungefär tre månader innan skolskjutningen och att Cruz bodde helt ensam eftersom han var myndig. Innan han dess hade han bott med en annan familj. 

Inget av de 17 dödsoffren på skolan Marjory Stoneman Douglas i Florida har ännu namngetts.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kommentera
Kopiera länk
Dela