Två-åriga Julian fastnade med sin fot i en rulltrappa och bröt benet.
Efter att två-åriga Julian fastnade med sin fot i en rulltrappa, vreds hans ben runt och bröts. - Foto: Facebook/TT

Tvååriga Julian bröt benet i rulltrappan – nu varnar mamman andra

Tvååriga Julians flygplatsbesök slutade med en resa till akuten. Efter att han fastnade med foten i en rulltrappa vreds hans ben runt så våldsamt att det bröts. Nu vill mamma Andrea Diaczok uppmärksamma andra småbarnsföräldrar om faran.


För några veckor sedan befann sig 38-åriga Andrea Diaczok, hennes man Jeff Lee och parets tvååriga son Julian på Vancouver International Airport i Kanada. Efter att ha hälsat på släkt och vänner i staden var familjen på väg hem till Calgary.

Tyvärr skulle den annars lugna resan få ett smärtsamt slut för Julian.

Medan alla tre åkte i en rulltrappa på flygplatsen lyckades Julian fastna med sin stövel i sidan av rulltrappans steg. Barnskon var ingen match för metalltrappstegen och medan Julians fot klämdes och drogs med, trasades hans gummistövel sönder.

– Hela hans fot försvann i princip. De räfflade metallstegen klämde åt hans sko. Jag kunde inte trycka på nödstoppet så jag började skrika på hjälp, säger Andrea när hon berättar om händelsen i en intervju med lokaltidningen Calgary Herald.

Det var inte förrän de hade nått de allra sista stegen i rulltrappan som en främling lyckades trycka på stoppknappen. Jeff och Andrea, som båda arbetar som läkare, var förberedda på det allra värsta.

Pappa Jeff Lee längst till vänster, Julian i mitten och mamma Andrea Diaczok till höger. Bildkälla: Facebook

Benet vreds runt och bröts

– Hans ben hade vridits runt och brutits, och stövelns sula hade slitits av och fastnat vid sidan av rulltrappans steg. Vi visste inte ens om han hade foten kvar, eller om den hade kapats av, fortsätter Andrea i intervjun med Calgary Herald. 

Andrea, som också är gravida i vecka 22, behövde hjälp av både andra flygplatsbesökare och personal för att få loss Julian. Hon förklarar att både hon och mannen Jeff har varit noga med att se till att Julian är noggrann med hur han kliver på och av rulltrappor.

– Han gör ett litet hopp när han kliver av och på rulltrappan. Vi har gjort en lek av det, "rör inte den här delen, kom ihåg att alltid kliva över här". Men jag har aldrig hört talas om att man kan fastna i sidorna, säger Andrea till Calgary Herald.

Ovanligt med dödsfall

Varje år skadas svenskar i rulltrappor, men exakt hur många som det handlar om finns inga exakta siffror på. Allra vanligast är att skador sker när det blir något fel med maskineriet, när personer åker på räcket eller råkar ramla i trappan.

År 2009 dog 14-åriga Joakim Enefors efter att han handlöst föll sex meter från ett rulltrappsräcke på Bergströms galleria i Falun. Lyckligtvis är dödsfall till följd av skador i rulltrappor relativt ovanligt i Sverige, enligt Socialstyrelsen.

Vilar upp sig

Julian, pappa Lee och mamma Andrea. Bildkälla: Facebook

Familjen är nu hemma i Calgary och vilar upp sig efter den minst sagt omtumlande händelsen. Trots det brutna benet och några skrapsår mår Julian bra, något Andrea och Jeff är väldigt tacksamma för.

– Vi känner att vi hade tur. Jag vill inte ens tänka mig hur det kunde ha blivit om han till exempel hade haft sandaler på sig. Stöveln gav honom ändå lite skydd, säger Andrea i intervjun med Calgary Herald.

Läs även: Hundägare plockade inte upp bajs – kostade nästan hunden Wilmas liv

TV: Rulltrappan ”sväljer” 9-åringens ben – fick skäras loss (känsliga tittare varnas)


Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du någonsin brutit något?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.