Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kvinnor på flykt i Syrien utnyttjas sexuellt – i utbyte mot bistånd

- 02/03/2018, 16:47

Kvinnor i Syrien ska ha blivit utsatta för exploitering och tvingats erbjuda sexuella tjänster för att få bistånd av manliga biståndsarbetare i Syrien visar en ny rapport från FN.

En ny studie från UNFPA, United Nations Population Fund, visar att män som har hjälpt till med att ge mat och annat bistånd i Syrien har nekat kvinnor tillgång till dessa resurser–  om det inte går med på att erbjuda sexuella tjänster i utbyte.

Studien, som kallas Voices from Syria 2018, tyder på att det flesta fallen ägde rum i den södra delen av Syrien. Där kvinnor som inte hade någon manlig partner, så som änkor, skilda kvinnor och de som har fått fly från sin egna hemort, varit dom som drabbats värst.

Rädda för att gå till biståndscenter

En biståndsarbetare nämnde för brittiska BBC att vissa kvinnor vägrade att gå till biståndscenter då de var rädda att folk skulle tro att de hade erbjudit sig själva till männen i utbyte för bistånd.

Det finns exempel i studien på kvinnor eller tjejer som har gift sig under en kort tidsperiod och utbytt sexuella tjänster för att kunna få tillgång till måltider. 

De som har arbetat med att dela ut biståndet ska även ha frågat efter kvinnors och tjejers telefonnummer och skjutsat hem dom för att senare "bli återbetalda", till exempel genom att tillbringa en natt med de utsatta kvinnorna.


– Jag minns en kvinna som grät och var väldigt upprörd över det hon hade upplevt. Kvinnor och unga tjejer måste få beskydd när de ska hämta mat, tvål och andra basala saker för att överleva, säger Danielle Spencer, som har arbetat med bistånd i Syrien, till BBC

Hon fortsätter:

– Det sista dom behöver är en man, som du ska lita på och få bistånd ifrån, som ber dig att ha sex med honom och som inte ger dig ditt bistånd.

Nolltolerans från FN

En rapport som släpptes i juni 2015 av IRC, the International Rescue Committee, visade att 40 procent av 190 kvinnor i städerna Dara'a och Quneitra sa att sexuella övergrepp skedde på platser där till exempel humanitärt bistånd kunde uthämtas, rapporterar BBC.

Vidare står det:

FN har en tydlig nolltolerans mot all sorts exploatering över huvudtaget, och ska inte ha varit medvetna om att några klagomål sedan tidigare ska ha framförts gentemot någon av deras partnerorganisationer som har jobbat på plats.

– Det är viktig komma ihåg att det finns en risk för sexuella övergrepp och exploatering i alla länder med behov av akut biståndshjälp, och att kunna ge sig på någon som är i behov av assistans är föraktligt, säger Andrej Mahecic, talesman för UNHCR, till BBC.

Mer om kriget i Syrien: Det här händer i Aleppo – och därför ska du bry dig

TV: Därför är vapenvilan i Syrien ett hot mot IS

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du varit i Syrien?