Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här får vita restaurangbesökare betala mer än dubbla priset

Nyheter | 18/03/2018 12:09

På restaurangen SAARTJ i New Orleans, USA, får vita besökare betala mer än dubbelt så mycket för samma maträtt som personer med andra hudfärger. För att provocera fram samtal om löneskillnader.

En restaurangägare i New Orleans vill öka medvetenheten kring den stora ekonomiska klyftan i sin hemstad. Därför måste vita restaurangsbesökare betala mer än andra besökare, skriver Indy100

147 kronor mer. 

Initiativet kommer från restaurangens grundare och kock, Tunde Way. Tanken är att prisskillnaden ska representera den anmärkningsvärda skillnaden mellan medelinkomsten för ett afro-amerikanskt hushåll, jämfört med medelinkomsten i ett vitt amerikanskt hushåll i New Orleans. 

En studie som gjordes år 2013 visade att skillnaden låg på hela 54 procent. 

– Man får veta (som afro-amerikan) att "om du jobbar hårt blir du rik" och det är uppenbarligen inte sant. Vi vill provocera människor till att tänka ett steg längre, säger Tunde Way i en intervju med Indy100.

Restaurangen SAARTJ i New Orleans.
Bildkälla: Instagram

Tanken var, enligt Way, att alla kunder skulle kunna välja mellan att betala 93 kronor, eller 240 kronor, men att vita kunder tillfrågades om de vill betala den högre summan. Med prisskillnaden hoppades han kunna inspirera besökare att prata om socioekonomiska skillnaderna i staden. 

Under den månad som initiativet var igång valde cirka 78 procent av de vita kunderna att betala det högre priset, enligt Way.

Liknande initiativ i Australien

I australien blev café-ägaren Alex O’Brien känd för ett liknande koncept. På Handsome Her eatery–caféet i Melbourne fick nämligen manliga besökare betala 18 procent mer än kvinnor, skriver The Washington Post

O’Briens gjorde prisändringen efter att de australienska myndigheterna släppte en rapport som visade att löneskillnaderna mellan män och kvinnor i landet inte skulle utjämnas förrän cirka 2070, om inga drastiska ändringar skedde inom snar framtid.

Tunde Way hoppas på en långvarig diskussion

Trots att han fått en del kritik har de flesta kunderna varit positiva gentemot initiativet. Way hoppas att det kommer leda till att människor verkligen funderar över de ekonomiska klyftorna, skriver Indy100.

Läs även: 17 situationer du som jobbat inom restaurang känner igen väl

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tycker du att det är rätt?