På SAARTJ i New Orleans får vita besökare betala mer än kunder med andra hudfärger.
På restaurangen SAARTJ i New Orleans för vita besökare betala mer än kunder med andra hudfärger. - Foto: Pixabay/Flickr

Här får vita restaurangbesökare betala mer än dubbla priset

På restaurangen SAARTJ i New Orleans, USA, får vita besökare betala mer än dubbelt så mycket för samma maträtt som personer med andra hudfärger. För att provocera fram samtal om löneskillnader.


En restaurangägare i New Orleans vill öka medvetenheten kring den stora ekonomiska klyftan i sin hemstad. Därför måste vita restaurangsbesökare betala mer än andra besökare, skriver Indy100

147 kronor mer. 

Initiativet kommer från restaurangens grundare och kock, Tunde Way. Tanken är att prisskillnaden ska representera den anmärkningsvärda skillnaden mellan medelinkomsten för ett afro-amerikanskt hushåll, jämfört med medelinkomsten i ett vitt amerikanskt hushåll i New Orleans. 

En studie som gjordes år 2013 visade att skillnaden låg på hela 54 procent. 

– Man får veta (som afro-amerikan) att "om du jobbar hårt blir du rik" och det är uppenbarligen inte sant. Vi vill provocera människor till att tänka ett steg längre, säger Tunde Way i en intervju med Indy100.

Bildkälla: Instagram

Tanken var, enligt Way, att alla kunder skulle kunna välja mellan att betala 93 kronor, eller 240 kronor, men att vita kunder tillfrågades om de vill betala den högre summan. Med prisskillnaden hoppades han kunna inspirera besökare att prata om socioekonomiska skillnaderna i staden. 

Under den månad som initiativet var igång valde cirka 78 procent av de vita kunderna att betala det högre priset, enligt Way.

Liknande initiativ i Australien

I australien blev café-ägaren Alex O’Brien känd för ett liknande koncept. På Handsome Her eatery–caféet i Melbourne fick nämligen manliga besökare betala 18 procent mer än kvinnor, skriver The Washington Post

O’Briens gjorde prisändringen efter att de australienska myndigheterna släppte en rapport som visade att löneskillnaderna mellan män och kvinnor i landet inte skulle utjämnas förrän cirka 2070, om inga drastiska ändringar skedde inom snar framtid.

Tunde Way hoppas på en långvarig diskussion

Trots att han fått en del kritik har de flesta kunderna varit positiva gentemot initiativet. Way hoppas att det kommer leda till att människor verkligen funderar över de ekonomiska klyftorna, skriver Indy100.

Läs även: 17 situationer du som jobbat inom restaurang känner igen väl

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att det är rätt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Stopp för fler hotell i Amsterdam

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

1 timme sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.

Explosion i Trelleborg

1 timme sedan
Någon form av explosion har skett vid en bostadsföretags lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg. Det hela utreds som misstänkt allmänfarlig ödeläggelse, skriver polisen på sin hemsida.

Trelleborg: Polisen rapporterar om detonation

2 timmar sedan
"Flera polispatruller beordrades till Syster Jennys Väg i Trelleborg med anledning av en sprängning/detonation.", skriver polisen på sin hemsida.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

2 timmar sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

2 timmar sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.