Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

8 sjuka saker du behöver känna till om Kina

Nyheter | 18/03/2018 20:35

Folkrepubliken Kina, det stora landet i öst, är världens fjärde största land sett till ytan. Men hur mycket känner du egentligen till om landet? Här är 8 sjuka saker som du behöver känna till om Kina.

1. Bara 50 procent av befolkningen har tillgång till internet 

I Kina bor det cirka 1,4 miljarder människor. Trots det stora antalet människor och att allt fler tar sig ifrån fattigdom i Kina så har fortfarande "bara" 750 miljoner människor tillgång till internet. Det vill säga ungefär hälften av hela befolkningen. I kontrast kan man titta på Sverige där cirka 94 % av befolkningen använder sig av internet.

Datorspelande i Kina
Inte mer än hälften av alla kineser har tillgång till internet. Bildkälla: TT

2. Facebook, Google, Youtube och Twitter är förbjudet

De 750 miljoner människor i Kina som faktiskt har tillgång till internet är fortsatt begränsade när det kommer till vilka hemsidor de faktiskt kan besöka. Bland annat är hemsidor som Facebook, Google, Youtube och Twitter blockerade. 

Men det är inte enbart dessa välkända hemsidor som är förbjudna utan ytterligare cirka 6 miljoner hemsidor är förbjudna i Kina. Anledningen till detta är för att den kinesiska regeringen vill kontrollera vilka sidor som befolkningen faktiskt har tillgång till. 

Ingen vanlig syn i Kina
Inte många i Kina har tillgång till västerländska sociala medier. Bildkälla: TT

3. Kinas största köpcentrum är ett spökcentrum

I Kina ligger världens näst största köpcentrum, New South China Mall. Tidigare kallade man centret för ett spökcentrum eftersom att det under nästan tio år stod nästan helt tomt. 

Men nu har ägarna lyckats få igång affärerna och i januari 2018 så hade man hyrt ut nästan alla platser i köpcentrumet. Återstår att se om det håller i sig, eller om det i framtiden kommer eka tomt i lokalerna ännu en gång.

Spökcentrum i Kina
New South China Mall innan butiker valde att öppna upp sina dörrar.

4.  Solen går upp klockan 10:00

Ja det stämmer faktiskt. I vissa delar av Kina stiger inte solen upp förrän klockan 10 på morgonen vilket beror på ett beslut från den kinesiska regeringen. Det är nämligen så att Kina enbart använder sig av en tidszon.

Hur konstigt det än kan låta så använder världens fjärde största land en tidszon, även om man år 1912 delades in i fem olika tidszoner. Men efter beslut från kommunistpartiet efter deras vinst i inbördeskriget 1949 så bestämde man sig för att ena landet under endast en tidszon.

Solen går upp mitt på dagen?
Solen går inte upp förrän 10:00 i vissa delar av Kina. Bildkälla: TT

5. Presidenten får sitta kvar hur länge han vill

När Kinas nuvarande president Xi Jinping tillträdde som president år 2013 kunde han som högst sitta kvar under två mandatperioder, det vill säga, en period på tio år. Men nu, en mandatperiod senare, så har Jinping lyckats få igenom ett nytt lagförslag som innebär att han får sitta kvar som president livet ut.

Xi Jinping får ha kvar makten livet ut
Xi Jinping behåller makten över Kina livet ut. Bildkälla: TT

6. En stad i Kina står för 1/3 av all produktion av strumpor

Staden Datang i Zhuji provinsen är en relativt liten stad i Kina med sina 300 000 invånare. Men staden är ändå känd för sin enorma produktion av strumpor. Så pass känd att staden numera kallas för strumpstaden. 

Ett ganska roligt namn på en stad, men eftersom att produktionen i staden står för 1/3 av alla strumpor som produceras i världen så är det faktiskt inte så konstigt.  

Produktion av varor i Kina är enorm
Några av dina strumpor är förmodligen sydda i Datang. Bildkälla: TT

7. Kina avrättar fler människor än alla andra länder sammanlagt 

Kina är inte kända för att vara barmhärtiga mot sina fångar. Och när det kommer till avrättningar av dödsdömda fångar så är de värst i världen enligt Amnesty International. I Kina avrättas årligen över 1000 människor.

I Kina avrättas flest människor i världen
Kina är inte barmhärtiga mot dödsdömda fångar. Bildkälla: TT

8. I Kina bygger man skyskrapor på endast 19 dagar

Att Kina är snabba på att producera varor är nästan allmänt vedertaget. Men kan de även bygga byggnader rekordsnabbt? 

Ja men det kan de faktiskt. Det tog nämligen ett byggföretag i Kina enbart 19 dagar att bygga en 57 våningar hög skyskrapa. Imponerande. 

Skyskrapa på 19 dagar? inte omöjligt i Kina
I Kina har man byggt en skyskrapa på 19 dagar. Bildkälla: TT

Du kanske även är intresserad av:

9 riktigt obehagliga saker du borde veta om Nordkorea

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.