I framtiden kommer sydpolen och nordpolen byta plats.
Polomkastning - Foto: TT

I framtiden kommer Sydpolen och Nordpolen byta plats

Visste du att vårt magnetiska fält kring jorden håller på att försvagas? Och att Nordpolen och Sydpolen i framtiden kommer byta plats? Forskare är nu på det klara med att det kan ske snart.


Nordpolen och Sydpolen fungerar som en stavmagnet som ger jorden ett magnetiskt fält. Fältet skyddar bland annat vår jord mot solens strålar. 

Du märker troligtvis bara av det magnetiska fältet när pekaren på en kompass pekar norr. Men sanningen är att mycket på vår jord är beroende av de två polerna. Exempelvis har många djur en "inbyggd kompass". Den gör att fåglar kan hitta rätt när de flyger mot varmare grader. 

Magnetiska Sydpolen ligger på Nordpolen och vice versa. Bildkälla: Wikipedia

Genom åren har forskare mätt det magnetiska fältets kraft. Sedan 1845 har fältet förlorat tio procent av sin kraft. 

Betyder det att vi snart inte kommer ha något magnetiskt fält alls? Och hur ska fåglarna hitta rätt?

Polomkastning

Forskare tror att minskningen av den magnetiska kraften kommer göra att den magnetiska Sydpolen och Nordpolen kommer att byta plats. Kompassen kommer alltså att peka syd i stället för norr. 

– Vid en polomkastning byter de magnetiska polerna plats, kompassnålen pekar mot söder istället för mot norr. Ordet polomkastning låtar lite väl dramatiskt: den processen tar flera hundra år. Innan polerna byter plats försvagas dock magnetfältet avsevärt under en tid av flera tusen år, säger Gerhard Schwarz, Statsgeofysiker, till Nyheter24.

Bildkälla: TT

Ny forskning har fått fram ny information om det försvagade magnetiska fältet. Forskare har kommit fram till att fältet är som svagast över södra Atlanten, och att "hålet" därför drar sig mot väst där, skriver Rochester.

Forskarna har lyckats kartlägga de senaste 1 000 åren och hur det magnetiska fältet har förändrats under den tiden. De har fortfarande svårt att avgöra hur långt in i framtiden som polomkastningen kommer att ske, men kartläggningen är ett steg på vägen.

Så vad händer vid polomkastningen? Hur påverkas vi?

– När jordens magnetfält avtar i styrka innebär detta att paraplyfunktionen som magnetfältet har mot partikelstrålningen från solen minskas. Detta kan påverka det biologiska livet på jorden genom ökade antal genmutationer, men det är inte bevisat.

Gerhard Schwarz berättar att det skett ett 20-tal omkastningar de senaste miljoner åren och att det inte lett till någon katastrof. Fåglarna får lära om! Däremot kan det bli problem med tekniken.

– Försvagningen av magnetfältet kan medföra problem för känslig elektronik, elledningar, satellitnavigation som GPS samt luftfart och satelliter under solens aktivare perioder (solstormar).

TV: Räknar ner till jordens undergång – så fungerar domedagsklockan

Läs också om Estonia-katastrofen och varför vi aldrig får glömma den

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Visste du att detta kunde hända?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.