Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu inför butikskedjan Netto pant på sina plastpåsar

Nyheter | 23/03/2018 09:09

Det är på danska ön Fyn som Netto-butikerna ska börja med att ha pant på platspåsarna som ett test. Försöket görs i samarbete med Världsnaturfonden och kommer att inledas den 16 april.

Förra året började många klädbutiker i Sverige att ta betalt för plastpåsar. Det ledde till att användningen av plastpåsar minskade – rejält. Här kan du läsa mer om hur det har gått sedan svenska butiker började ta betalt för påsar

Men borde butiker börja med att ha pant på plastpåsar? Det kommer nämligen butikskedjan Netto i Danmark att börja ha på sina plastpåsar ganska snart. 

Det är på danska ön Fyn som Netto-butikerna ska börja med att ha pant på platspåsarna som ett test. Plastpåsarnas kostar 50 danska öre, men kommer man och lämnar tillbaka sin påse får man en dansk krona tillbaka. 

Det är i samarbete med Världsnaturfonden som öns butiker inleder försöket den 16 april, skriver danska Business.

Det är på danska ön Fyn som de ska försöka ha pant på platspåsarna
Det är på danska ön Fyn som de ska försöka ha pant på platspåsarna. Bildkälla: TT

– Plastförorening är ett riktigt stort problem i världen nu för tiden. Vi på Netto och vi från Danmark använder riktigt mycket plast. Vi säljer miljoner plastpåsar, så därför tycker jag att vi har ett ansvar att prova nya sätt tillsammans med Världsnaturfonden för att minska vår påverkan på miljön, berättar Nettos internationella direktör Michael Löve, för danska TV2.

Visar det sig att försöket med pant på plastpåsar är lyckat så kommer det även komma till andra Netto-butiker. I Danmark finns det ungefär 500 butiker och i Sverige, Tyskland och Polen finns drygt totalt 800 butiker.

Så ja, om det blir ett lyckat försök eller inte återstår att se men det låter ju väldigt bra!

Du kanske också vill läsa om hur mycket användningen av plastpåsar minskat i Sverige? Det kan du göra här! Eller så kanske du vill läsa om Ica-butiken som var först i Sverige med att förbjuda plastpåsar – här kan du göra detLäs också 9 fakta som visar hur dåliga plastpåsar är för naturen!

Är du sugen på att göra ett quiz? Då kan du svara på de här frågorna så säger vi vilken emoji du använder mest

TV: Coop-butiken avslöjar – så enkelt öppnar du plastpåsen

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Borde fler butiker ha så?