Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Överlevde förintelsen – nu har Mirielle Knoll hittats mördad

Nyheter | 28/03/2018 18:44

Mireille Knoll överlevde en av mänsklighetens mörkaste tider, och lyckades fly från nazisternas vidrigheter. Nu misstänker polisen att hon mördats i ett antisemitiskt attentat.

Frankrike skakas just nu av ett fruktansvärt attentat, riktat mot en 85-årig kvinna i Paris. 

Mireille Knoll hittades död i resterna av sin lägenhet, och polisen tror att lägenheten har sats i brand efter att Knoll kvinhuggits till döds.

Polisen jobbar nu efter misstanken om att det finns antisemitiska anledningar till den fruktansvärda händelsen. Två personer har tagits in på förhör, men än så länge har inget åtal väckts. 

– Det här påminner oss om den ständiga kampen mot antisemitism, sa Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian under ett besök i Israel i veckan. 

När Mireille Knoll var liten lyckades hon precis undkomma nazisternas uppsamling av judar i Paris 1942. Tusentals judar fördes till velodromstadion Velodrome d’Hiver och skickades sen till koncentrationsläger. 

Många judar i Frankrike vittnar om en ökande antisemitism de senaste åren. 2015 vandaliserades 250 gravstenar på en judisk kyrkogård i östra Frankrike, bara dagar efter att fyra personer dödats i en terrorattack mot en judisk butik i Paris, skriver The Independent. 

Mer om förintelsen:

Åren 1933-1945 mördades miljontals judar, homosexuella, romer och oliktänkande i nazisternas koncentrationsläger.

Det är oklart exakt hur många som miste livet, men de flesta beräknar att ungefär sex miljoner judar dog.

Metoderna som användes var  bland annat gaskammare, där vissa rymde 2 500 personer som gasades ihjäl samtidigt, misshandel, svält och hårt arbete. 

Cirka 1,5 miljoner judar dog genom avrättningar med gevär och omkring 800 000 dog som en konsekvens av gettoisering, då judar tvångsförflyttades till områden och fick bo under dåliga förhållanden.

3 anledningar till att vi verkligen måste prata om antisemitismen

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du läst om förintelsen?