Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Världens första fall av "supergonorré" – en man smittad utomlands

- 29/03/2018, 21:55 -

Nu har en ny typ av gonorré utvecklats och spridits. Forskare har tidigare varnat för "supergonorré" och nu en brittisk man smittats av könsjukdomen efter att ha varit utomlands.

Gonorré är en könssjukdom som drabbar drygt 2000 svenskar varje år. Sjukdomen behöver inte ge symptom men om den gör det så rör det sig om halsont, flytningar från penisen eller slidan och kan svida när en kissar, skriver RFSU

Vi har tidigare skrivit om forskarnas varning – snart kommer supergonorréan. Forskare varnade för en ny typ av gonorré som inte går att behandla. Och de hade tyvärr rätt. 

Nu har en brittisk man blivit det första mannen att smittats av den nya typen av gonorré – som i utländska medier fått namnet "supergonorré". 

Gonorré
Kondom skyddar mot gonorré. Bildkälla: TT

Vanligtvis, ja fram tills nu, så behandlas gonorré med antibiotika. De vanligaste typerna av antibiotika som används har varit ceftriaxone och azithromycin, skriver Metro Uk.

Den brittiska mannen, som smittades på en utlandssemester i Asien, behandlades med de typerna av antibiotika. Men behandlingen fungerade inte. Bakterien som orsakat infektionen var resistent mot antibiotikan. 

"Detta är det första globala rapporten om en bakterie som är starkt resistent mot azithromycin som ger gonorré som också är resistent mot ceftriaxone", rapporterar Englands hälsomyndighet.

Gonorré
Mannen som smittats är tillsvidare anonym. Bildkälla: Shutterstock

Nu testar läkare att behandla mannen med en annan typ av antibiotika vid namn ertapenem. Varje dag får han antibiotikan i form av sprutor. Först nästa månad blir det klart om han kan behandlas, skriver Metro Uk. 

Går du obehandlad med gonorré kan det ge alla möjliga följdsjukdomar. För kvinnor kan leda till kroniska buksmärtor, sterilitet och utomkvedshavandeskap, skriver RFSU.

Om den brittiska mannen inte får en behandling som fungerar kan det leda till bitestikelsinflammation eller prostatainflammation. Men också ledbesvär och blodförgiftning.

Forskares varning om att gonorré kommer bli obehandlingsbart i framtiden verkar alltså stämma. 

Läs om fler bakterier som bli mer och mer resistenta mot antibiotika här

TV: Här är vad du behöver veta om sjukdomen "X" som kan hota mänskligheten

Läs också om varför du inte ska google sjukdomar

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du haft en könssjukdom?