Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Malaysia kan bli först i världen att förbjuda fake news

- 02/04/2018, 19:50 -

Det blir allt viktigare att faktakolla all information vi tar del av dagligen. Nu tar Malaysia krafttag mot fake news och föreslår en lagändring. Blir lagen verklighet kan det bli riktigt tråkiga sex år i fängelset för den som sprider falsk information.

Smartphones, datorer, aktivitetsband, smarta klockor, högljudda pushnotiser och emojis – 2000-talet är sannerligen ett hektiskt informationssamhälle. Överallt flödar information om oss själva, våra vänner och egentligen om vem som helst från andra sidan jorden.

Samtidigt har det blivit allt lättare att medvetet sprida felaktig fakta, alltså så kallade fake news.

Ett begrepp USA:s president Donald Trump minst sagt har blivit känd för, som under förra årets "vad som hände i Sverige igår kväll"-händelse och hur han senare anklagade Sverige för fake news. Ja, ni kommer säkert ihåg.

Politikers intresse för att få bort fake news har allt mer ökat. Några som verkligen har tröttnat är Malaysia som till och med skriver in ett förbud mot spridning av fake news, i lagboken, rapporterar SVT.

Och det blir ett tufft straff för den som bryter mot lagen. Upp till sex års fängelse eller böter på över en miljon kronor kan vänta, enligt Reuters.

"Ska tillåta yttrandefrihet enligt konstituionen"

Beslutet har väckt mycket känslor och stor kritik. Man tror att lagen kan komma att användas för att tysta oppositionen och inskränka på yttrandefriheten, inför valet. Regeringen förnekar att något sådant skulle ske. 

– Den här lagen är till för att skydda allmänheten från falska nyheter och samtidigt tillåta yttrandefrihet enligt konstitutionen, sa Azalina Othman Said, Malaysias justitieminister, till parlamentet.

En allmän beskrivning av fake news är nyheter, information, data eller rapporter som helt eller delvis är falska. Lagen berör både digitala publikationer och sociala medier, som medvetet vill sprida falska nyheter i och utanför Malaysia, som kan skada Malaysia eller medborgarna. Detta gäller även för personer som inte ens befinner sig i Malaysia eller är Malaysiska medborgare, enligt New York Times.

Inte bara Malaysia vill förbjuda fake news

Om Malaysia inför lagen blir de först i världen att förbjuda fake news – om inte andra länder hinner före. Singapore och Filippinerna, men även andra länder i Sydostasien, överväger en liknande lagstiftning. 

Malaysia kommer fatta beslut under veckan och om förslaget går helt igenom, kommer det inte dröja länge innan den går i verket.

Även finansminister Magdalena Andersson har uttryckt en vilja att sätta stopp för falska nyheter. Det handlar dock inte om fängelsestraff utan om en insats i skolan, vilket du kan läsa mer om här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Borde Sverige införa en liknande lag?