Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Amerikanska republikanen Bob Nonini: Inför dödsstraff för abort

- 11/04/2018, 08:00

Abort är en fråga som länge delat det amerikanska folket och inte minst dess politiker. Den republikanska politikern Bob Nonini, som är guvernör i staten Idaho, menar nu att kvinnor som genomgår en abort förtjänar att straffas – med döden.

Trots att aborträtten är något som de flesta i Sverige tar för givet, så är rätten över sin egen kropp inte en självklarhet för kvinnor i alla delar av världen. 

I USA finns två tydliga läger som ofta har svårt att komma överens om frågan: de som anser sig vara "pro-choice" och de som är "pro-life". 

Pro-choice menar att en kvinna själv har rätten att välja om hon vill genomgå en abort, medan pro-life är motsätter sig abort, enligt ThoughCo

En person som tillhör pro-life rörelsen är Idahos guvernör Bob Nonini. Och guvernören har minst sagt starka åsikter om abort. Så starka att han tycker att kvinnor som genomgår en abort förtjänar dödstraff – i alla fall om man ska utgå ifrån intervju som fångades upp av den konservativa kristna podcasten Cross Politic, skriver Independent

Bob Nonini
Bob Nonini. Bildkälla: Facebook

I intervjun förklarar Bob Nonini att abort inte ens borde finnas överhuvudtaget och att alla som gör en abort "måste betala för det".

Som svar säger intervjuaren "Alltså betala med dödstraff, enligt rättspraxis?" varpå Bob Nonini svarar" Ja, baserat på lagen."

Ett svar som chockat och upprört många runtom i USA, enligt Independent. 

"Hota kvinnor med åtal"

Pro-choice
Bilder på pro-choice demonstranter. Bildkälla: TT

Bob Nonini har nu tagit tillbaka det han sade under intervjun. Men det verkar inte riktigt som att han ångrat det som sagts, inte helt och hållet i alla fall. I ett uttalande som han har gjort efter händelsen säger han:

"Jag ska vara tydlig – jag har alltid varit pro-life, vilket innebär att jag klassar abort som mord. Och eftersom abort är mord, så anser jag att vi måste se över konsekvenserna för personer som är involverade i sådana ingrepp.", skriver Independent. 

Nonini säger också att han tror att bestraffningar för kvinnor som genomgår abort kan göra att andra kvinnor blir avskräckta från att själva göra en. Något som enligt honom skulle vara positivt. 

"Bara att hota med åtal räcker för att dramatiskt minska aborter, vilket är mitt mål." fortsätter han, enligt Independent.

Falska abortkliniker

I USA är det olagligt för en stat att helt förbjuda abort helt, enligt Legal Information Institute. Men många stater har föreskrifter och stadgar som gör det väldigt svårt för kvinnor att avsluta en oönskad graviditet, enligt ThoughtCo

Ledande individer inom pro-life rörelsen har till och med gått så långt som att systematiskt sprida felaktig information till kvinnor i landet som vill genomgå en abort, enligt Bustle. 2006 avslöjade The Washington Post att det fanns över 2000 falska abortkliniker i USA – alltså kliniker som utgav sig för att vara abortkliniker men som istället hade som syfte att stoppa kvinnor som ville göra en abort. 

Trots att klinikerna sprider lögner och felaktig information till besökare är de fortfarande lagliga, och förra året beräknades antalet falska kliniker i landet ha stigit till 4000, enligt Prochoiceamerica

Abortlagen i Sverige

I Sverige är politiska abortmotståndare kanske inte lika vanliga som i USA, men trots det så har abort faktiskt inte alltid varit lagligt här.

Abort blev lagligt för första gången år 1938 i Sverige. Sedan dess har reglerna kring hur och när man får göra abort ändrats en hel del. Idag har alla som vill avsluta en graviditet rätt att göra det fram till slutet av den artonde veckan av graviditeten, enligt Sveriges riksdag. 

Om fostret eller mamman riskerar att skadas svårt eller är väldigt sjuka kan socialstyrelsen ge speciell tillåtelse som gör att man kan utföra en abort efter vecka 18, fram till vecka 22 av graviditeten, enligt abortlagen, som man kan läsa mer om på riksdagens hemsida

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.