Onsdag 26 Jan
Stockholm

Snart avgörs Peter Madsens öde: Kan gå fri efter rättegången

Åklagaren yrkar på livstids fängelse för Peter Madsen
Peter Madsens försvarsadvokat vill se han friad på flera punkter. Om så är fallet kan han gå fri redan efter rättegången. Foto: Montage TT

Kommer Peter Madsen frias eller fällas? På onsdag 25 april presenteras domen i Köpenhamns Byret och stämningen är spänd. Åklagaren vill se honom bakom galler på livstid, medan försvarare Betina Hald Engmark hoppas på en friande dom.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ända sedan svenska Kim Wall försvann i augusti har det så kallade ubåts-dramat fått enorm uppmärksamhet i medier från hela världen. 8 mars inleddes den rättegång i Köpenhamns Byret som nu börjar nå sitt slut. Nu på onsdag, 25 april, avgörs mordåtalade Peter Madsens öde i samband med att domen förkunnas.

Åklagare Jakob Buch-Jepsen och försvarare Betina Hald Engmark delar inte samma bild av vad som verkligheten hände Kim Wall, vad som skedde på ubåten och Peter Madsens skuld i det hela. 

Buch-Jepsen yrkar på livstids fängelse medan Hald Engmark hoppas på en friande dom. Under måndagens plädering tryckte hon starkt på den danska rättsprincipen om att hellre fria än fälla och att hörda vittnen kan ha påverkats av media.

Peter Madsen har hela tiden nekat till Kim Walls död men medgett sig ha styckat hennes kropp efter att hon dött av en olycka på ubåten. Hans förklaring är att ett undertryck i ubåten släppte gaser fria och att hon har dött av en kolmonoxidförgiftning. Och det är just detta som försvaret använder i sin argumentation.

– Peter Madsens förklaring är att Kim Wall dött på grund av ett undertryck i ubåten. Hennes dna på den främre luckan i ubåten visar att hon försökt att ta sig ut där, vilket styrker förklaringen om en olycka och att hon blivit instängd, sa Hald Engmark i slutpläderingen enligt Sydsvenskan.

Peter Madsens försvarare Betina Hald Engmark. Bild: TT

De tekniker och experter som undersökt ubåten har dock inte kunnat fastställa förklaringen som möjlig. Och Kim Walls dödsorsak är inte helt fastställd. Åklagaren Jakob Buch-Jepsen är övertygad om att Madsen planerade mordet och menar att Madsen är skyldig till sexualbrott, mord och brott mot griftefriden, och därför bör dömas till livstid.

Betina Hald Engmark ställer sig starkt kritiskt till åklagarens plädering.

– Den bygger inte på fakta, den bygger inte på bevis, den bygger bara på odokumenterade anklagelser, argumenterade hon.

Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen Bild: TT

Hon menar att det enda som bevisats är att Madsen styckat Kim Walls kropp, vilket han också erkänt, och att det bara är detta han bör dömas för.

–Min klient har gjort fel och handlat fullständigt irrationellt, det är vi alla på det klara med. Han ska dömas för överträdelse av sjölagen och för brott mot griftefriden. Men resten ska han frikännas för, sa Hald Engmark enligt Dagens Nyheter.

Om Peter Madsen frias på punkterna om sexbrott och mord, men fälls för brott mot griftefriden, kan hans straff bli sex månaders fängelse. I sådana fall kommer han släppas direkt, eftersom han har varit häktad sedan mitten av augusti och häktningstiden räknas in i strafftiden.

Madsen har genomgått en rättspsykiatrisk utredning och i med denna bedömts inte vara psykiskt sjuk vid tillfället för Kim Walls död. Han anses dock ha narcissistiska och psykopatiska drag, ha brist på empati och ånger och risken för framtida sexualbrott anses stor, skriver Sydsvenskan.

Läs även om hur Peter Madsen kan få det i fängelset Herstedvester utanför Köpenhamn, om han döms till livstid eller förvaring.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tror du Peter Madsen kommer dömas för mord?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela