Söndag 28 Nov
Stockholm

Så kan Peter Madsens liv bli i fängelset

Peter Madsen riskerar att dömas till livstid eller förvaring
Om Peter Madsen döms till förvaring kan han få sitta på Herstedvester fængsel utanför Köpenhamn. Foto: Herstedvester fængsel/TT

25 april meddelar Köpenhamns Byret mordåtalade Peter Madsens dom. Eftersom han inte anses psykiskt sjuk kan han inte dömas till vård. Nu står det mellan fängelse eller förvaring, om han döms det vill säga.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Med bara två arbetsdagar kvar i Köpenhamns Byret börjar rättegången mot Peter Madsen närma sig sitt slut. Den 25 april meddelas domen och det blir helt klart om uppfinnaren frias eller fälls.

Peter Madsen är åtalad för mord, brott mot griftefriden, sexualbrott och brott mot sjölagen.

Hittills har Madsen skiftat mellan att tillbakadraget kolla ner i sina papper till att bli defensiv och högljudd under förhandlingarna. Och när han inte är i rätten sitter han häktad på Västra fängelset i Köpenhamn.

Media var direkt på plats när Peter Madsen räddades ur den sjunkande ubåten UC3 Nautilus. Bild: TT

Madsen genomgick en rättspsykiatrisk undersökning som blev klar i december. Denna visade att Madsen inte led av en psykisk sjukdom under tiden för det misstänkta mordet på Kim Wall. Läkare har dock konstaterat att han har en allvarlig brist på empati, har narcissistiska och psykopatiska drag och är en "patalogisk lögnare" vilket du kan läsa mer om här.

Specialåklagaren Jakob Buch-Jepsen yrkar därför på livstids fängelse eller förvaring, alltså inlåsning på obestämd tid.

Tillsammans med andra farliga brottslingar

Eftersom Peter Madsen anses farlig är det sannolikt att han kommer dömas till förvaring, som i grunden är ett straff på obestämd tid. I sådana fall kommer han troligtvis sitta på Herstedvester fængsel i Albertslund utanför Köpenhamn där majoriteten av Danmarks "förvarade", liksom personer som dömts till livstid eller tidsbestämt fängelsestraff, sitter. Här förväntas han att gå i behandling, arbeta eller studera. 

Bild: Herstedvester fängelse

– På fängelset avtjänar de straffen sida vid sida. Det finns inga speciella sektioner för de olika grupperna, liksom att man inte separerar på arbetsplatsen eller i skolan. Däremot gör man bedömningar om en insats anses farlig och kräver särskilda säkerhetsåtgärder, exempelvis begränsad kontakt med andra intagna, säger Hanne Høegh Rasmussen, chef vid Herstedvester fængsel, i ett mejl till Nyheter24.

På samma fängelse finns det även plats för tio kvinnliga fångar. Dessa sitter på en särskild avdelning och har möjlighet att själva bestämma om de vill arbeta med och ha sin fritid med män. Män har däremot inte tillgång till kvinnornas avdelning.

Playstation, studier och arbete

Madsen har rätt att ta med sig egna kläder och hygienprodukter till fängelset, men inget mer än så – inte ens kontanter. På fängelset kan han låna en klockradio eller hyra tv, cd-spelare och Playstation 2. Hårtrimmer, rakmaskin och hårfön får istället köpas.

Utöver arbete mellan 7 och 15 varje dag, om Peter Madsen nu vill göra det, kan han studera bland annat danska, engelska och grönländska eller matematik. Det finns också en verkstad han kan arbeta i.

Efter arbetstimmarna finns det tid att tvätta, städa och laga mat, men också möjlighet att aktivera kropp och sinne. Man kan låna böcker, gå på "gårdtur" minst en timme om dagen, träna på fotbollsplanen eller i gymmet. Med tillstånd kan man också få gå på utflykter utanför fängelset, som olika kulturevenemang eller fisketurer.

Gratis sjukvård

Bild: Herstedvester fängelse

Peter Madsen kommer också ha rätt till gratis sjukvård, även utanför fängelset om så skulle behövas. På fängelset finns det läkare och tandläkare, men vid behov av specialisttandvård betalas detta av den intagna själv.

Kontakt med omvärlden

Bild: Herstedvester fängelse

Som intagen på Herstedvester har man rätt till minst en timmes besök en gång i veckan. Peter Madsen kommer också ha rätt till telefonsamtal med tio olika personer. Han får också skriva och ta emot brev genom Postnord från vem som helst. Breven ska dock öppnas framför personalen.

Skillnaden mellan livstid och förvaring

I Danmark är livstidsdömda mördare ofta skyldiga till fler än ett mord, varför bland annat den danska stjärnadvokaten Mette Grith Strage är skeptisk till om Madsen kommer tilldelas ett sådant straff. 

Eftersom Peter Madsen anses farlig för sin omgivning är det mer sannolikt att han döms till just förvaring, som i grunden är ett straff på obestämd tid, men som kan tidsbestämmas efter 12 år. Det innebär att domen kan bli kortare än en livstidsdom, som kan bli upp till 16 och max 20 år långt.

Även norska Anders Behring Breivik, numera Fjotolf Hansen, är dömd till förvaring. Här kan du läsa om och se bilder från Breiviks vardag. I Sverige är maxstraffet livstids fängelse, och förvaring finns inte.

Läs mer om det så kallade ubåts-dramat:

Här är Leif GW Perssons teori om vad som hände på ubåten

Kim Walls mammas stora sorg efter beskedet

Peter Madsens version: Kim Wall fick 70 kilo tung lucka i huvudet

Polisens nya fynd: Har hittat såg i närheten av Peter Madsens ubåt

Peter Madsen ska utredas för fler mordfall – i Sverige

Nya beviset mot Peter Madsen: Har filmer på äkta mord

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Följer du fallet?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela