Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Golden State Killer" gripen efter 40 år – visade sig vara ex-polis

- 26/04/2018, 20:30

"Golden State Killer" mördade 12 personer och begick över 51 våldtäkter. Han satte skräck i Kalifornien under flera år och nu tros polisen ha gripit en av USA:s värsta seriemördare, som visade sig vara en tidigare polis.

För ungefär 40 år sedan begicks flera övergrepp och brutala mord på västkusten i USA. Gärningsmannen, som kallas för ”Golden state killer”, blev en av historiens värsta seriemördare och var på fri fot i nästan 40 år. (Här kan du läsa mer om "Golden state killer")

Men nu tros gärningsmannen som satte skräck i Kalifornien på 70- och 80-talet ha blivit gripen. Det var i onsdags som myndigheter gick ut med gripandet av den misstänkte mördaren. 

Den tidigare polisen Joseph James DeAngelo, 72, anhölls natten till torsdagen och greps i Citrus Heights i Sacramento. DeAngelo ska ha kunnat hittats efter att polisen fått en dna-träff, men hur polisen säkrade hans dna har inte framkommit, skriver Buzzfeed.

– Vi alla visste att vi letade efter en nål i en höstack men vi visste att nålen fanns där, sa Anne Marie Schubert, som är åklagare, under en presskonferens.

Joseph James DeAngelo
Joseph James DeAngelo, 72. Bildkälla: Sacramento County Sheriff's Office

Smög sig in i offrens hem

Sommaren 1976 rapporterades de första fallen av våldtäkter och inbrott. I februari 1978 blev Brian och Katie Maggiore mördade efter att ha blivit jagade när de varit och gått med sin hund. 

Efter mordet på makarna så mördade han ytterligare tio personer och begick flera våldtäkter längs Kaliforniens kust. I många av fallen smög mördaren sig in i offrens hem. Många gånger låg paren och sov, och flera gånger ska han ha bundit fast mannen och våldtagit kvinnan. 

Efter det, i juli 1981, slutade allt i fem år. Men 1986 blev ännu en tonårstjej i Irving, i Kalifornien, våldtagen och mördad. 

”Golden state killer” kan tack vare dagens tekniska metoder kopplas till tolv mord och över 40 våldtäkter. 2016 gick FBI ut med nya fantombilder på mördaren och polisen utfärdade en hittelön på 415 000 kronor till den som hade tips som kunde leda till framsteg i gripandet av mördaren. 

Fick sparken efter stöld

I samband med att FBI släppte de nya fantombilderna så gick man även till allmänheten och menade att de skulle vara uppmärksamma på om personer i deras närhet hade gömt småsaker.

Golden state killer
Fantombilder på "Golden state killer". Bildkälla: FBI

Det eftersom man trodde att seriemördaren sparade små saker, som souvenirer, från sina brott. Men nu, 40 år senare, har alltså ex-polisen Joseph James DeAngelo gripits. Han är i nuläget formellt misstänkt för två mord som man kan knyta honom med dna till, men enligt Schubert kommer fler åtalspunkter komma. 

Han jobbade som polis i Auburn men ska ha fått sparken efter att ha snott varor från ett apotek.

Du kanske också vill läsa om 15 galna seriemördare genom tiderna, det kan du göra här. Eller om 4 hemska fall där seriemördare fortfarande går fria, det kan du läsa mer om här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du läst om Golden state killer tidigare?