Söndag 27 Nov
Stockholm

Här är världens högsta byggnad – byggs av bin Laden

Kingdom Tower kommer att vara flera hundra meter högre än Burj Khalifa
Kingdom Tower i Dubai ska vara färdigställt 2020 och kommer att vara över en kilometer högt. Foto: Jeddah Economic Company

Världens högsta byggnad är Burj Khalifa i Dubai, Förenade Arabemiraten. Och med sina 828 meter kan det kännas som att människan nått så högt som det går att nå byggnationsmässigt. Men det vill Bakr bin Laden ändra på med byggnaden Kingdom Tower.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Runt om i världen finns det höga byggnader som slår oss med häpnad. Och den idag högsta byggnaden, Burj Khalifa, är något utöver det vanliga med sina 828 meter i höjd. För att förstå hur enormt högt det egentligen är så kan man ta Globen i jämförelse som "bara" är 85 meter hög. Det betyder att du alltså skulle behöva stapla tio stycken Globen för att komma upp i samma höjd som Burj Khalifa.  

Men nu kan rekordbyggnaden Burj Khalifa snart behöva nöja sig med en andra plats gällande världens högsta byggnad. Detta eftersom att byggnaden Kingdom Tower är under konstruktion och när Kingdom Tower står färdig så kommer den att mäta ofattbara 1 000 meter, det vill säga en kilometer, enligt Svenska Dagbladet.

Burj Khalifa, världens högsta byggnad. Bildkälla: Kamran Jebreili/TT

En annan häpnadsväckande detalj om bygget är att Osama bin Ladens halvbror, Bakr bin Laden, är en av de personer som står bakom byggandet av Kingdom Tower. Bakr bin Laden är nämligen ordförande i företaget Saudi Binladin Group som äger JEC, Jeddah Economic Company, vilket grundades inför bygget av Kingdom Tower, skriver Svenska dagbladet.

Byggnaden som kommer att kosta flera miljarder att färdigställa kommer när den står klar att innehålla ett femstjärnigt Four Seasons-hotell, över 500 lägenheter, flertalet våningsplan för företag samt världens högsta observatorium med utsikt mot röda havet och al-Sawarat bergen.


Byggnaden är häpnadsväckande hög. Bildkälla: Jeddah Economic Company

Är du sugen på att åka och titta på byggnaden? Då får du vänta ett tag till, preliminärt ska den stå klar år 2020. Men om du funderat på att skriva in datumet i kalendern så vänta ett tag till för det finns nämligen ingen exakt klarhet i när den 1 000 meter höga byggnaden kommer vara färdigbyggd. Och än så länge så går det långsamt framåt, byggnationen som påbörjades år 2013 är nämligen långt ifrån klar och fortfarande har man enbart hunnit med att bygga 63 av de tänkta 252 våningarna. 

Du kanske även är intresserad av:

Här är klippet som kommer få det att vrida sig i magen på dig

Här är New Yorks nya jättebyggnad

Här klättrar han på den väldigt höga byggnaden

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är det rimligt att bygga ett så högt torn?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.