Lava sprutar upp ur marken/Lava i skogen
Videon visar förödelsen efter den stora lavaströmmen. - Foto: Facebook/ Maija Stenback/Facebook/ Jeremiah Osuna

Vulkanutbrott och jordbävning – 10 000 evakueras nu från Hawaii

På torsdagen ljöd varningssignalerna över ön och människor beordrades att evakuera sina hem. Det efter att vulkanen Kilauea haft ett stort utbrott som också resulterade i flera jordbävningar. Se drönarvideon som visar förödelsen efter lavaströmmen.


Under hela veckan har myndigheter på Hawaii uppmärksammat boende på ön att vara extra vaksamma och beredda på ett vulkanutbrott. Och på torsdagen ljöd varningssignalerna på ön efter att vulkanen Kilauea på den största ön hade ett stort utbrott. 

Vulkanutbrottet resulterade i en stor jordbävning med 5.0 på Richterskalan och efter den följde en svärm av små jordskalv, det rapporterar Daily Mail.

Nu evakueras 10 000 personer, och de uppmanas att lämna sina hem direkt och undvika de livsfarliga lavaströmmarna som rinner längs öns gator. 

Här ligger vulkanen. Bildkälla: Google Maps

En boende på ön berättade hur han såg lava spruta 45 meter upp i luften för att sedan rinna ner längs gatorna. 

En video visar hur lava sprutar upp från ett hål i en asfalterad väg som är trafikerad, på videon hör man hur en polisman eller liknande ber den som filmar att gå därifrån. 

En drönarvideo filmad av Jeremiah Osuna visar tydligt den förödelse som lavaströmmen skapat. Man ser tydligt lavaströmmen som ringlar sig genom skogen och det ser ut som ett bälte av eld mitt i. Tjock rök stiger från lavaströmmen och i en sekvens av videon ser man hur lavan sprider ut sig på vägen. 

Jeremiah Osuna har enligt Daily Mail pratat med en lokal tv-station och sa att det lät som att någon stoppat in stenar i en torktumlare och kört på högsta effekt, han kände dessutom att det luktade bränt.

Det var på den största ön som vulkanutbrottet skedde. Bildkälla: Google Maps 

Nu finns det en risk för ytterligare vulkanutbrott och myndigheter uppmanar alla som befinner sig i området att hålla sig informerade. 

Man vet inte hur länge utbrottet från vulkanen Kilauea kommer att pågå, men experter säger till Daily Mail att det kan finnas aktivitet i flera år.

I spelaren ovan kan du se när lavaströmmen ringlar genom skogen. 

/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

I vår kommer regeringens lagförslag om gårdsförsäljning. Redan nu kommer stark kritik mot att mikrobryggerier och destillerier ser ut att uteslutas. Socialminister Jakob Forssmed (KD) vill inte kommentera detaljer, men säger att förslaget behöver innehålla begränsningar.

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

EU inför sanktioner mot fyra "extremistiska" israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.

Trump Media varnar för nakenblankning

Börsnoterade Trump Media & Technology Group har varslat Nasdaqbörsen om att det kan ha förekommit otillåten marknadsmanipulation av bolagets aktie – med så kallad nakenblankning, rapporterar tv-kanalen CNBC.

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

1 timme sedan
I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.