John mobbades hela sin uppväxt. Nu är han kroppsaktivist.
Kroppsaktivism - Foto: John A. Savoia

John mobbades hela uppväxten för sin vikt – nu är han kroppsaktivist

Efter att få stå ut med kränkningar och mobbning på grund av sin vikt i flera år bestämde sig John Savoia för att sluta hata sin kropp. För att börja älska sig själv igen började han ta bilder på sin kropp.


Kroppsaktivister tar allt större plats på sociala medier. På speciellt Instagram går det att hitta konto efter konto där kroppaktivister gör sin röst hörd. Att se flera kroppar av olika storlekar i samhället och att det är både vackert och okej att vara tjock är målet. 

En av dessa är John Savoia, 31 år gammal från Boston USA, som Metro Uk skrivit om. På sin Instagram, som du kan se här, delar han med sig av bilder på sig själv och sin kropp. 

– Jag har alltid varit tjock, eller i alla fall sedan jag började bli medveten om att tjock var något dåligt i samhället. Jag hittade inte kroppsaktivism fören nyligen, även om jag tror att jag alltid varit på väg mot det –enda sedan jag började älska att ta portätt, säger John till Nyheter24.

Johns uppväxt var svår och kantades med både mobbning men också ett stor press från samhället som sa: "Det är inte okej att vara tjock". 

Att ta bilder på sig själv blev ett sätt för John att börja älska sig själv igen. 

Bildkälla: John Savoia

– Mina fotografier har hjälp mig se min kropp på ett helt annat sätt, fri från standard av vad som anses vackert i dagens samhälle. Jag kan titta på min kropp, på alla olika delar som förut gav mig mycket ångest och problem, och istället se det för vad det är – kroppsdelar. Kroppar kan inte vara dåliga, de bara är. 

John berättar vidare att bilderna på honom själv har gett honom perspektiv och möjlighet att släppa på de samhällskrav som finns på kroppar och att de ska vara smala, ha muskler och utan skavanker är orealistiskt. 

Responsen han fått har mestadels varit positiv. De flesta är glada över att få se ännu mer representation av olika kroppar på sociala medier, även om han träffar på ett och annat "troll" ibland. 

John delar med sig av självporträtt på Instagram för att börja älska sig själv igen. Bildkälla: John Savoia

Till alla som känner kroppsförakt vill John säga att alla är vackra och jämlika. Oavsett vikt, längd, hudfärg, religion eller könsidentitet.

– Vi är alla jämlika, lika vackra och alla har brister. Jag hittade verklig kraft och kärlek till mig själv genom att dokumentera min kropp, det är som ett slags terapi för mig. Vi har alla olika resor att göra för att bli av med kedjorna ditsatta av rasister, sexister, patriarkatet och samhället som får dig att skämmas för din kropp. Vissa har tyngre kedjor än andra men det finns alltid hopp, skönhet och alltid någon som vill hjälpa. Kärlek till alla, du klarar det!

TV: Nu kan du se allt du någonsin delat och gillat på Instagram

Läs också om Martina som fick hat på Instagram efter bikinibild

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Följer du konton på Instagram som sysslar med kroppsaktivism?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.