Matthew Moseley från Accrington, England sköt Lee Holt till döds.
Matthew Moseley sköt Lee Holt till döds. Sedan skyllde han mordet på sin 14-årige son Thomas. - Foto: Bildkälla: Polisen i Lancashire, England / Unsplash (Montage)

Pappan mördade en man – skyllde mordet på sin 14-årige son

Efter att 50-årige Matthew Moseley sköt en man till döds förra oktober, vände hans sig om och gav vapnet till sin 14-årige son Thomas. Efter det sa han åt Thomas att ta på sig skulden. Nu döms Matthew till livstids fängelse.


Alla tar någon gång i livet ett beslut som de ångrar. 

För 50-årige Matthew Moseley skulle hans beslut kosta honom livstids fängelse. Han bestämde sig nämligen för att skjuta någon tills döds – och sedan skylla mordet på sin 14-årige son Thomas

Mordet ägde rum i oktober förra året utanför familjens hem i Accrington, England, enligt Metro.

Efter att han skjutit 32-årige Lee Holts till döds vände sig Matthew om och gav sin 14-årige son vapnet. Han sade sedan "Du är minderårig. Du kan inte åka in i fängelse". "Det blir självförsvar för dig, säg att du inte visste vad du gjorde. Det blir en helt annan spelplan för mig, så det är så här vi måste göra", skriver BBC.

32-årige Lee Holt sköts till döds. Bildkälla: Polisen i Lancashire, England

14-årige Thomas som litade på sin far gav därför polisen ett falskt vittnesmål när de anlände till platsen. När Thomas fördes bort från platsen ska han enligt vittnen ha sagt "Jag är ledsen pappa. Jag är verkligen ledsen". 

Men efter ett längre förhör på polisstationen skulle det snart uppenbara sig att Thomas var oskyldig. 14-åringen erkände till slut att han ljugit i hopp om att skydda sin pappa som han "älskade med hela sitt hjärta".

"Jag trodde att jag skyddade min pappa, stod upp för honom. Han är ju min pappa. Men jag antog ändå att han skulle ta ansvar för det han gjort" sade 14-åringen under förhöret, enligt Metro.

14-årige Thomas ska enligt källor ha varit osams med 32-årige Lee Holts styvson. Och det var av den anledningen som Lee beslutade sig för att besöka Matthew och Thomas, obeväpnad. Men det är här som vittnesmålen kring vad som egentligen ägde rum innan skjutningen skiljer sig åt. Enligt Matthews försvarsadvokat reagerade 50-åringen starkt på "sparkar, slag och hot" utanför hans ytterdörr och tog därför fram vapnet. 

Ett foto av Matthew Moseley. Bildkälla: Polisen i Lancashire, England

50-åringen vidhöll i sitt vittnesmål att det sedan var sonen Thomas som avlossade skottet – något som han också vidhöll under hela rättegången. Dessvärre fick han inget medhåll, varken från Thomas eller från juryn. 

Simon Bryan, domare i fallet förklarade att han inte kunde se någon som helst godtagbar ursäkt för Matthews handlingar. 

– Jag har för det första oerhört svårt att förstå hur en far kan göra så mot sin son. Men det som är ännu svårare för mig att förstå är det manipulativa och påtryckande tillvägagångssättet du hade när du tvingade din egen son att ta skulden för Lee Holts död, sade Simon Bryan under rättegången. 

– Du lät din son arresteras och utfrågas för mord när du hela tiden visste att det var du själv som hade skjutit Lee, fortsatte han, enligt BBC.

Domen för Matthew Moseley blev livstids fängelse, vilket innebär att han som allra minst kommer att tillbringa 26 år bakom lås och bom.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!