Måndag 17 Maj
Stockholm

Palme-mordet: Detta är "Skandia-mannen" Stig Engström

Magasinet Filter släppte vid midnatt ett stort avslöjande: nämligen polisens nya huvudspår i Palme-utredningen. Det rör sig om den så kallade Skandia-mannen Stig Engström, som redan finns med i utredningen – men bara som vittne till mordet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

UPPDATERING: Den 10 juni 2020 presenterade åklagare Krister Petersson att Stig Engström är misstänkt för mordet på Olof Palme – läs mer om det här

Den här artikeln än från 2018

Det är journalisten Thomas Pettersson och magasinet Filter som inatt släppte ett avslöjande om Sveriges i särklass största brottsutredning: mordet på Olof Palme

Det är den så kallade Skandia-mannen Stig Engström som pekas ut.

Stig Engström jobbade alltså på Skandia, vars kontor låg mitt i centrala Stockholm. Precis bredvid platsen där Olof Palme sköts.

Den 28 februari 1986, 23.19 stämplade Engström ut från jobbet. Två minuter senare, klockan 23.21, sköts statsministern till döds. 

Efter mordet figurerade Stig Engström mycket i media – men bara som vittne till händelsen. I intervjuer utmålade Engström sig själv som ett riktigt stjärnvittne. 

Men kanske var han inte bara ett vittne. Enligt magasinet Filter utreds Engström som potentiell mördare, av polisens Palmegrupp.

Vad finns det då som talar för att Stig Engström faktiskt mördade Olof Palme?

Tidningen Expressen har sammanställt bevisen mot Skandia-mannen.

Signalementet
Den beskrivning av gärningsmannen som kommer från andra vittnen stämmer väl överens med Engström på många punkter; klädseln, handledsväskan samt hans rörelsemönster.

Platsen
Stig Engström ska ha ljugit om hur han betett sig på mordplatsen och även lämnat uppgifter som inte kunnat styrkas av andra vittnen. Dessutom har Engström beskrivit ett annat vittne på mordplatsen – som ingen förutom mördaren borde veta om.

Profilen
Enligt en så kallad gärningsmannaprofil agerade Engström precis så som en misstänkt mördare kan förväntas göra. FBI:s erfarenheter av liknande utredningar säger att en gärningsman ofta “infiltrerar utredningen och söker uppmärksamhet”. 

Tiden

Stig Engström lämnade Skandia-huset två gånger under mordkvällen. Första gången var runt klockan 21 – precis då paret Palme anlände till biografen. Andra gången var två minuter före mordet.

Pistolen

Engström är van vid att hantera vapen och har skjutit mycket i en pistolskytteklubb. Dessutom har hans nära vän ett vapen av samma typ som det som användes vid mordet.

Lögnerna
Engström ändrade sina vittnesuppgifter. Under förhör förändrades hans historia i takt med att han fick veta hur andra vittnen agerat på mordplatsen.

Men vad finns för motiv?

Enligt uppgifter ogillade Stig Engström starkt Olof Palme. Han umgicks i så kallade Palme-fientliga krestar och var medlem i Moderaterna.

– Inte för att jag tror att Stig sköt Palme. Men OM han skulle ha gjort det, så skulle det ha varit för att få en guldstjärna i kanten hos personer han ville vara duktig inför, säger en närstående till magasinet Filter.

Det finns även en del som talar emot att Engström är mördaren.

Inget erkännande

Stig Engström gick bort år 2000 och kan därför aldrig erkänna. Det innebär att det istället behövs mycket teknisk bevisning.

Ringde polisen och tidningar

Engström anmälde sig själv som vittne hos polisen, dagen efter mordet. Han tog också själv kontakt med media, trots risken att då identifieras som gärningsman. 

Ingen teknisk bevisning

Det finns ingen teknisk bevisning som klargör kopplingen till Engström och ett vapen av den typ som mördade Palme. Enligt uppgifter undersöker Palmegruppen detta.

Inget utpekande

Trots att signalementet verkar stämma överens har inget vittne pekat ut Engström som mördare.

Engströms exfru har bekräftat att hon förhörts av polisens Palmegrupp om Stig Engströms aktiviteter under mordkvällen.

– Han jobbade ju över den där kvällen, och de frågade om hur han tog sig hem och hur jag fick veta saker på telefon, säger exfrun till Expressen.

Hon berättar att Skandiamannen mådde dåligt åren efter mordet. Han drack mycket och led av lågt självförtroende. Men hon tror inte att han var en mördare:

– Han kunde inte döda en fluga ens. 

Stig Engström avled år 2000.

Det finns fler teorier om vem som mördade Olof Palme – här kan du läsa om de mest kända.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tror du på den nya teorin om Palme-mordet?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela