Lördag 2 Jul
Stockholm

Palmemordet: Detta är "Skandiamannen" Stig Engström

Stig Engström, även känd som "Skandiamannen", pekades ut som Olof Palmes mördare av åklagare i juni 2020. Men redan 2018 riktade magasinet Filter blickarna mot just Engström. Det här är varför.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 10 juni 2020 pekade åklagaren Krister Petersson ut Stig Engström, känd i media som "Skandiamannen", som Olof Palmes mördare. Läs mer om det här.

Men redan 2018 släppte journalisten Thomas Pettersson och magasinet Filter ett avslöjande om Sveriges i särklass största brottsutredning, Palmemordet, och då pekas Engström ut som mördaren. 

Därför blev Stig Engström "Skandiamannen"

Stig Engström jobbade alltså på Skandia, vars kontor låg mitt i centrala Stockholm. Precis bredvid platsen där Olof Palme sköts.

Den 28 februari 1986, 23.19 stämplade Engström ut från jobbet. Två minuter senare, klockan 23.21, sköts statsministern till döds. 

Efter mordet figurerade Stig Engström mycket i media – men bara som vittne till händelsen. I intervjuer utmålade Engström sig själv som ett riktigt stjärnvittne. 

Vad finns det då som talar för att Stig Engström faktiskt mördade Olof Palme?

Tidningen Expressen har sammanställt bevisen mot Skandia-mannen.

Stig Engström och signalementet 

Den beskrivning av gärningsmannen som kommer från andra vittnen stämmer väl överens med Engström på många punkter; klädseln, handledsväskan samt hans rörelsemönster.

Stig Engströms agerande på mordplatsen

Stig Engström ska ha ljugit om hur han betett sig på mordplatsen och även lämnat uppgifter som inte kunnat styrkas av andra vittnen. Dessutom har Engström beskrivit ett annat vittne på mordplatsen – som ingen förutom mördaren borde veta om.

Skandiamannen och gärningsmannaprofilen

Enligt en så kallad gärningsmannaprofil agerade Engström precis så som en misstänkt mördare kan förväntas göra. FBI:s erfarenheter av liknande utredningar säger att en gärningsman ofta “infiltrerar utredningen och söker uppmärksamhet”. 

Stig Engström och tiden omkring Palmemordet

Stig Engström lämnade Skandia-huset två gånger under mordkvällen. Första gången var runt klockan 21 – precis då paret Palme anlände till biografen. Andra gången var två minuter före mordet.

Skandiamannen och pistolskytteklubben

Engström är van vid att hantera vapen och har skjutit mycket i en pistolskytteklubb. Dessutom har hans nära vän ett vapen av samma typ som det som användes vid mordet.

Lögnerna från Stig Engström

Engström ändrade sina vittnesuppgifter. Under förhör förändrades hans historia i takt med att han fick veta hur andra vittnen agerat på mordplatsen.

Vad kan Stig Engström ha haft för motiv?

Enligt uppgifter ogillade Stig Engström starkt Olof Palme. Han umgicks i så kallade Palme-fientliga kretsar och var medlem i Moderaterna.

– Inte för att jag tror att Stig sköt Palme. Men OM han skulle ha gjort det, så skulle det ha varit för att få en guldstjärna i kanten hos personer han ville vara duktig inför, säger en närstående till magasinet Filter.

Det finns även en del som talar emot att Engström är mördaren.

Inget erkännande från Skandiamannen

Stig Engström gick bort år 2000 och kan därför aldrig erkänna. Det innebär att det istället behövs mycket teknisk bevisning.

Stig Engström ringde media

Engström anmälde sig själv som vittne hos polisen, dagen efter mordet. Han tog också själv kontakt med media, trots risken att då identifieras som gärningsman. 

Saknas teknisk bevisning

Det finns ingen teknisk bevisning som klargör kopplingen till Engström och ett vapen av den typ som mördade Palme. Enligt uppgifter undersöker Palmegruppen detta.

Inget vittne pekade ut Stig Engström

Trots att signalementet verkar stämma överens har inget vittne pekat ut Engström som mördare.

Engströms exfru har bekräftat att hon förhörts av polisens Palmegrupp om Stig Engströms aktiviteter under mordkvällen.

– Han jobbade ju över den där kvällen, och de frågade om hur han tog sig hem och hur jag fick veta saker på telefon, säger exfrun till Expressen.

Hon berättar att Skandiamannen mådde dåligt åren efter mordet. Han drack mycket och led av lågt självförtroende. Men hon tror inte att han var en mördare:

– Han kunde inte döda en fluga ens. 

Det finns fler teorier om vem som mördade Olof Palme – här kan du läsa om de mest kända.

Stig Engströms död och dödsorsak

Den 21 juni år 2000 hittades Stig Engström död vid 66 års ålder i sitt eget hem. Dödsorsaken är inte känd då polisen, enligt Expressen, klassat handlingar kring Skandiamannens död som hemliga. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.