Vem mördade Olof Palme? Här är de mest kända teorierna
Mordet på statsminister Olof Palme är fortfarande olöst. Men teorier har det funnit gott om genomåren. Här kan du läsa om polisspåret, PKK-spåret och Christer Pettersson.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Den 28 februari 1986 mördades Sveriges statsminister Olof Palme vid korsningen Tunnelgatan/Sveavägen i centrala Stockholm. Mordet har aldrig klarats upp, men teorier har det funnits gott om. Här är några av de mest kända:
1. Skandiamannen
Under senare år har teorin om "Skandiamannen" fått mycket uppmärksamhet, trots att spåret länge lyfts av privatspanare.
Teorin går ut på att reklamaren Stig Engström, som befann sig i närheten då skotten föll på Sveavägen, ska ha mördat Olof Palme. Själv hävdade Engström att han befann sig bakom paret Palme, hörde skottet och försökte rädda livet på statsministern.
Dock ägnade polisen väldigt lite uppmärksamhet åt Engström, eftersom man tyckte att Engström var irriterande och ljög mycket.
Engström var en känd Palme-hatare och hade tillgång till vapen. Engström dog i sitt hem år 2000 efter att ha överdoserat värktabletter.
2. PKK-spåret
PKK-spåret, eller ”kurdspåret”, var polisens första riktiga huvudspår i utredningen. Det gick ut på att den kurdiska organisationen PKK ska ha låtit utföra mordet som hämnd för att organisationen terrorstämplats av Sveriges regering. 20 januari 1987 genomfördes tillslag hos ett 20-tal personer med kopplingar till PKK. Spåret visade sig vara fruktlöst och i februari 1987 var PKK-spåret inte längre polisens huvudfokus.
1988 avslöjades det att förläggaren Ebbe Carlsson bedrivit privatspaning mot flera kurder i Sverige, och att han hade justitieminister Anna-Greta Leijons tillåtelse att göra detta. Det hela slutade med att Leijon tvingades avgå.
3. Christer Pettersson
Redan ett par månader efter mordet fick Christer Pettersson frågor om vad han gjort på mordnatten. Pettersson hade alkoholproblem och ett kriminellt förflutet, och var dessutom lik den fantombild polisen hade.
Efter att ha pekats ut av Olof Palmes änka Lisbet Palme i en vittneskonfrontation dömdes Pettersson i tingsrätten för mord i juli 1989. Han friades senare i hovrätten. Pettersson avled i september 2004.
4. Polis-spåret
”Polisspåret” är ett samlingsnamn för flera olika teorier och tips som går ut på att en sammansvärjning inom polisen ska ha legat bakom mordet på Olof Palme.
Teorierna brukar ta upp vittnesmål om att makarna Palme ska ha varit förföljda, att män med walkie-talkies ska ha rört sig runt mordplatsen och att polisen inte ska ha gjort vad de kunnat för att förhindra eller lösa mordet.
1999 fick utredningen kritik av regeringen för att man inte fokuserat tillräckligt på polisspåret. Det har också framkommit att poliser i Norrmalmspolisen hade högerextrema åsikter och att någon till och med sagt till en kollega att man vetat vem Palmes mördare var.
5. Sydafrika-spåret
Olof Palme var en stark röst mot Sydafrikas apartheid-system. Men om detta ska ha varit tillräckligt anledning för Sydafrikas underrättelsetjänst att mörda Palme är oklart. Sydafrika-spåret har aldrig fått det genomslag som Petterson-spåret eller polisspåret fått, och uppgifterna är motstridiga och knapphändiga.
6. Udda teorier
Palme-mordet har fascinerat och engagerat människor i över 30 år. Att mordet fortfarande är olöst har gjort att flera mindre trovärdiga teorier dykt upp, och över 130 personer har erkänt mordet genom åren.
En teori går ut på att Palme mördades av popstjärnan Ted Gärdestad. En annan teori utgår från att Palmes egen familj ska ha legat bakom mordet. Och som alltid med liknande fall finns det också teorier om att det i själva verket var självmord, eller att Palme till och med inte dog överhuvudtaget.