Oslo Norge
Njut av fjordarna i Oslo. - Foto: Bildkälla: Junge, Heiko/TT

Här är 5 saker du absolut inte får missa när du är i Oslo

Funderar du på var du vill åka på semester men har inte så många dagar att njuta av eller kanske heller inte så mycket pengar? Besök vårt grannlands huvudstad – Oslo. Här är upplevelserna du inte får missa när du besöker Oslo.


Att ta en weekend då och då kan vara riktigt skönt och mysigt. Du behöver inte åka långt för att upptäcka nya saker. Här är fem upplevelser du absolut inte får missa när du är i Oslo, Norge. 

Vigeland Skulptur Park 

Parken ligger mitt i Oslo och är öppen året runt för besökare. Vigeland park är en av världens största skulpturparker. Skulptören Gustav Vigeland gjorde fler än 200 skulpturer i brons, granit och järn. Parken var färdig 1949 och är en populär plats sedan dess, skriver de på Vigelands museums hemsida.

Parken kallas även för lilla Central Park. Så om ni älskar Central Park i New York men inte riktigt har tiden eller pengarna för att åka dit är denna parken ett hett tips. 

Vigeland Skulptur Park. Bildkälla: Nesvold, Jon Olav/TT

Ta båten och åk bland Oslos fjordar

De norska fjordarna finns med på UNESCO:s lista över världsarv. De är otroligt vackra och ett måste om du ändå har vägarna förbi Oslo. När National Geographics expertpanel utnämnde de mest populära världsarven 2006 vann de norska fjordarna och kom före Galapagos, pyramiderna i Egypten, Grand Canyon, Angkor Wat och Machu Picchu, skriver VisitNorway

Du kan även ta dig ett dopp i fjorden som ligger vid Oslo eftersom den är väldigt badvänlig.

De norska fjordarna finns med på UNESCO:s lista över världsarv. Bildkälla: Jim Heintz.

Operahuset

Operahuset ligger exakt vid vattnet och har en riktigt fin utsikt. Huset är klätt med plattor av vit carraramarmor både utvändigt och invändigt. Byggnaden är 38 500 kvadratmeter, har cirka 1 100 rum och kostade hela 3,9 miljarder norska kronor.

Ljuskronan som hänger i Operans tak är nordens största. Den väger 8,5 ton och har en diameter på sju meter med cirka 5 800 kristaller.

Operahuset i Oslo. Bildkälla: Junge, Heiko/TT.

Holmenkollen

Vägen från city upp till Holmenkollen är väldigt fin men kanske inte något för den som är höjdrädd. Holmenkollen stod klar 2010 och är 64 meter hög, 96,95 meter lång och lutar 36 grader. Holmenkollen är det enda skidhoppet i världen som är gjort av stål, skriver de på Holmenkollens sajt.

Holmenkollen. Bildkälla: Pedersen, Terje/TT.

Aker Brygge

Det här är ett område i Oslo som har varit populärt sedan 80-talet. Du kan sitta på bryggorna och titta ut över fjorden samtidigt som du äter middag eller en god glass. På 50-talet var det ett industriområde som de sedan gjorde om till lägenhetshus, shoppingdisrikt och med flera restauranger längs vattnet, skriver VisitOslo.

Du kan sitta på bryggorna vid Aker Brygge och titta ut över fjorden och äta en god glass. Bildkälla: Grøtt, Vegard/TT.

Se mer i klippet ovan.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit i Oslo?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Förslag: Inför offentlighetsprincip i friskolor

Omöjligt att undersöka brandorsaken i Børsen

Det är fortsatt omöjligt att släppa in polisens tekniker i den brandhärjade Børsen i Köpenhamn för att utreda brandorsaken. Risken för att de resterande väggarna ska rasa in är för stor.

Ingen lärare garanteras löneökning – avtalet klart

Löneavtalet mellan lärarfacken och Sveriges skolor är färdiga. Snittlönelyftet blir 3,3 procent för alla lärare. Men det kan bli stora skillnader i löneökningarna. Ingen enskild lärare är garanterad någon löneförhöjning alls.

S: Sätt stopp för nya friskolor

Socialdemokraterna vill helt sätta stopp för nya vinstdrivande friskolor. Vi vill att staten ska dra i nödbromsen och införa ett etableringsstopp, säger partiledare Magdalena Andersson.

Miljöministern: Majbrasor inte hotade

Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) uppger att man får fortsätta elda trädgårdsavfall i sin trädgård – om man följer sin kommuns föreskrifter.

Larm: Allt fler människor dör i fågelinfluensa

Världshälsoorganisationen larmar om ökad spridning av fågelinfluensa till nya arter. Antalet mänskliga fall med dödlig utgång ses även som "enormt oroväckande".