Dödssiffran väntas stiga
Minst 65 personer har dött efter det kraftiga vulkanutbrottet i Guatemala - Foto: Luis Soto/AP/TT/Santiago Billy/AP/TT

Nya bilderna från kraftiga vulkanutbrottet i Guatemala

Minst 65 personer har dött efter vulkanutbrottet i Guatemala och ett 40-tal personer uppges ha skadats allvarlig. Men dödssiffran kan komma att stiga eftersom många fortfarande saknas.


Det var under söndagsförmiddagen lokal tid som ”Eldvulkanen” eller "Volcan de Fuego" som den heter, fick ett utbrott i Guatemala. 

Under måndagsmorgonen rapporterades det om att 25 personer hade mist sina liv, men nu har dödssiffran stigit till minst 65 personer. Ett 40-tal personer har även blivit allvarligt skadade, rapporterar SVT Nyheter.

"Eldvulkanen" i Guatemala. Bildkälla: Luis Soto/AP/TT

Men dödssiffran kan fortfarande komma att stiga de närmsta dagarna, då det fortfarande är många som saknas. 

Under måndagen rapporterade Independent att vulkanen gav ifrån sig en ström av het lava som ska ha varit åtta kilometer lång med svart rök och aska som regnade ner. Temperaturen på lavan kunde uppnå 700 grader celsius, enligt Eddy Sanchez som är expert på seismologi och vulkanologi.

Den stad som ska ha drabbats värst är El Rodeo, där människor begravts i aska. 

En bil begravd i aska. Bildkälla: Luis Soto/AP/TT

– Tyvärr så begravdes El Rodeo och vi har inte kuannat nå La Libertad på grund av lavan och kanske finns det människor som dött även där, sa Sergio Cabanas, som är generalsekreterare för Guatemalas katastrof- och beredskapsmyndighet CONRED, enligt Independent.

Efter utbrottet spreds flera filmer och bilder, vissa av bilderna ska ha visat offer som var täckta av aska. Två barn ska enligt uppgifter ha dött när de stod och kollade på vulkanens andra eruption från en bro.


Tung rök över Guatemala. Bildkälla: Santiago Billy/AP/TT

Många människor har påverkats av vulkanutbrottet, omkring två miljoner rapporterar SVT Nyheter. Räddningspersonal har haft svårt att ta sig till områden på landsbygden som har blivit instängda bakom aska och lava.

Räddningsarbetet fortsätter och tusentals har blivit evakuerade. Under måndagen rapporterade man att vulkanen fortfarande var aktiv och att det utgjorde en hög risk för utbrott. 

Enligt svenska utrikesdepartmentet så finns inga uppgifter om att några svenskar ska vara drabbade, skriver TT via Göteborgs-Posten

Här kan du läsa mer om det kraftiga vulkanutbrottet i Guatemala.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!