Homofober har har lägre intelligens.
Homofob - Foto: Unsplash

Forskning: Homofober är mindre intelligenta

Du har säkert kunna räkna ut att homofober inte är de vassaste knivarna i lådan. Men nu säger också forskning detsamma. Homofober har lägre intelligens än andra.


Har du haft en diskussion med en homofob eller till och med blivit utsatt för homofobiska påhopp? Då vet du att det inte är de smartaste personerna i världen som är just det, homofober. 

Vad som kanske får dig att må bättre är att forskare håller med. Forskare vid Queensland university i Australien har sett att det finns en samband mellan fördomar mot homosexuella par och lågt IQ, har bland annat Dagens ETC skrivit om. 

11 650 personer ställde upp i en studie där de fick svara på frågor för att utvärdera personernas kognitiva förmåga, korrelation mellan att tänka, känna och vilja – bland annat genom att testa deltagarnas läsförståelse.

Personer som är homofober har lägre IQ. Bildkälla: Unsplash

De som gjorde sämst ifrån sig i testerna hade svårare att hålla med om att HBTQ-personers rättigheter är viktiga frågor. Deltagarna som inte hade lika hög kognitiv förmåga var alltså mer benägna att vara homofober.

Speciellt de personerna som gjorde dåligt ifrån sig i den del av testet som mätte verbal förmåga hade fler fördomar mot HBTQ-personer. Oavsett vad personerna hade för socioekonomiska förutsättningar. 

Bildkälla: Unsplash

Sammanfattning? Smartare personer tar mer hänsyn och bryr sig mer om HBTQ-personer än vad personer med lägre IQ gör. 

Kanske kan det vara bra att ha det i bakhuvudet nästa gång du pratar med en person som uttalar sig eller utsätter någon för homofobiska tendenser. De är helt enkelt inte lika intelligenta. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om 5 vanor som dumma personer har och om svenska kändisarna egna ord om att "komma ut"

TV: Därför är Pride fortfarande viktigt

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Visste du det här?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

Flygbasen Ain al-Asad i västra Irak attackerades med drönare under natten till tisdagen, meddelar en källa i det amerikanska försvaret till AP och AFP.

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

Åklagare som kräver att få ut upploppsbilder från Rosengård tagna av fotografer från flera svenska redaktioner beviljas prövningstillstånd av Högsta domstolen (HD).

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.

Intensiv slutspurt i EU-parlamentet

EU-parlamentet har slutligt godkänt ännu ett år med handelslättnader för Ukraina med 428 ja-röster mot 131 nej och 44 nedlagda. Tisdagens beslut innebär att den uppgörelse som nåddes nyligen om villkoren för importen av exempelvis jordbruksprodukter nu räcker ända fram till sommaren 2025.