Torsdag 2 Dec
Stockholm

5 vanor som dumma har – som de själva inte vet om

Hur människor hanterar de här situationerna betyder att de är dumma
Enligt forskare finns det fem fundamentala skillnader på smarta och dumma personer. Foto: Montage Shutterstock

Att vi alla är olika vet vi av att bara se på varann, men det finns massor vi inte ser. Hur kan vi, bland miljarder olika människor, veta vilka som är smarta och inte? Enligt forskare finns det fem vanor som utmärker dumma personer.

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ingen människa är en annan lik, inte ens enäggstvillingar. Då menar vi inte bara inifrån och ut. Let's face it: Vissa människor är helt enkelt smartare än andra.

Så hur skiljer man smarta och dumma människor åt? Enligt Independent finns det särskilt fem fundamentala skillnader mellan dessa människor.

1. Skyller ifrån sig

Har du hört talas om "the blame game"? Tyra Banks pratade ofta om detta i de tidiga säsongerna av "Americas Next Top Model" vilket helt enkelt handlar om att man aldrig tar ansvar för sina egna handlingar. 

Istället är det personer runt dig som blir beskyllda för dina misstag.

 Enligt Travis Bradberry, författare till boken "Emotional Intelligence 2.0" 

– Det är aldrig en bra idé att slå ifrån sig skulden. Om du har haft någon påverkan, oavsett hur lite, i vad som gick fel så stå för det, sa Bradberry i Inc.

– I samma ögonblick som du börjar peka finger börjar folk se dig som någon som inte tar ansvar för sina handlingar.

Enligt en neurologisk studie ledd av Jason S. Moser vid Michigan State University reagerar hjärnan hos smarta människor helt annorlunda vad gäller misstag. De vet dessutom om att det är ett tillfälle att lära sig och göra bättre ifrån sig nästa gång.

Bild: Shutterstock

2. De måste alltid ha rätt

Dumma människor har inte bara riktigt svårt att ta på sig skulden för något som har hänt – de kan inte ha fel.

När en konflikt uppstår har smarta personer lättare att känna empati för sin motpart. De kan förstå den andres argument och har dessutom lättare att inkludera dessa i sina egna tankar och kan ändra uppfattning. Det är egentligen ingen slump eftersom förmågan att se och förstå saker från ett annat perspektiv är ett tecken på intelligens.

Dumma människor är inte lika öppna. De argumenterar i en evighet och vill inte rubbas från sin position, oavsett vilka argument de blir bemöta med. Det innebär att de inte ens märker om någon är mer intelligent eller kompetent. 

Det här kallas Danning-Kruger-effekten, en term som myntades 1999 av psykologerna David Dunning och Justin Kruger. Genom en studie vid Cornell University kunde Dunning ohc Kruger se att mindre kompetenta människor överskattar sina egna förmågor och är blinda för andras.

3. Dumma människor blir arga

Alla människor kan bli arga, men mindre intelligenta har särskilt nära till ilska när det inte går riktigt som de har tänkt sig. När de känner att de inte har kontroll finns använder de ett aggressivt beteende för att säkra sin position.

Vid en studie vid University of Michigan deltog 600 personer med sina föräldrar och barn, som var minst 22 år gamla. Forskarna fann ett samband mellan aggressivt beteende och lågt iq. 

Bild: Shutterstock

4. Ignorerar andra människors behov och känslor

Då och då är alla människor själviska, vissa mer än andra.

Som vi tidigare har sagt är intelligenta personer väldigt bra på att känna empati med andra. Enligt en studie från Texas Tech University har personer med högre iq en förmåga att hjälpa andra utan att förvänta sig något tillbaka.

Dumma personer är tvärtom. De har svårt att se att någon kan tycka olikt dem och att hjälpa någon utan att få något tillbaka är väldigt främmande.

 5. Tror de är bättre än alla andra

Så dumma människor skyller ifrån sig, har aldrig fel (enligt de själva), reagerar med ilska och är själviska.

Kanske det inte kommer som någon särskild förvåning då att de också tror sig vara bättre än alla andra. 

Detta visar sig genom att de ofta snackar skit om andra för att se bättre ut själva och är snabba med att döma andra. Fördomar är ett tydligt tecken på låg intelligens.  

Enligt en studie från Brock University of Ontariosom publicerades i "Psychological Science" löper personer med lågt iq högre risk för att vara homofobiska och rasistiska, skriver Independent.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Känner du igen dig?
Tack för din röst!
Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela