Putin
Det finns flera lagar i Ryssland som kan verka lite konstiga. - Foto: AP

7 riktigt konstiga lagar som faktiskt finns i Ryssland

Det är VM-sommar, och världens blickar riktas nu mot vårt grannland i öster. Men det finns flera lagar och regler i Ryssland som nog får de flesta här i Sverige att höja på ögonbrynen...


1. Du får inte hissa flaggan hur som helst

Här i Sverige är det ju inget konstigt att hissa flaggan när det är flaggdag eller om någon fyller år. Men i Ryssland verkar man inte ha riktigt samma avslappnade relation till flaggan. 

Den ryska trikoloren får bara hissas av myndigheter och statsorgan,. Vill man som privatperson hissa flaggan måste man ha ett speciellt tillstånd.

2. Storstaden byter namn sex gånger om året

Volgograd är en av södra Rysslands större industristäder med drygt en miljon invånare. Under Sovjet-tiden hette staden Stalingrad, och var skådeplats för andra världskrigets mest avgörande slag mellan Sovjetunionen och Tyskland. 

Sedan 2013 uppmärksammas minnet av slaget vid Stalingrad genom att staden byter namn till "Hjältestaden Stalingrad" sex gånger om året. Många menar dock att staden bör byta namn till Stalingrad permanent, andra menar att namnbytet är en förolämpning mot alla miljontals människor som dödades under Stalins diktatur. 

Putin vid minnesmärket i Volgograd. BILD: Maxim Shemetov/AP

3. Skitig bil

Att tvätta bilen med jämna mellanrum är ju trevligt. Men i ryska staden Tjejlabinsk kan du faktiskt få dryga böter om du kör runt med smutsig bil. Anledningen är att polisen ska kunna se din nummerplåt utan problem. 

4. Man få inte svära

De senaste åren har flera lagar stiftats för att skydda "traditionella ryska värderingar". En av dem är en lag som förbjuder bloggare från att använda svordomar. 

Från början gällde förbudet även konst, men eftersom typ alla ryska filmer genom historien innehåller fula ord så ändrades lagen. 

Svordomsförbudet har fått hård kritik världen över eftersom många anser att det är ett ingrepp i yttrandefriheten. 

5. Spetsunderkläder olagligt

Om du är i Ryssland och vill ha lite sexy time så gäller det att välja underkläder som inte bryter mot lagen. Det är nämligen olagligt att äga eller att föra in spetsunderkläder i Ryssland. Enligt CNN beror förbudet på regleringar i Ryssland säger att underkläder måste innehålla minst sex procent bomull. 

Spetsunderkläder är förbjudna i Ryssland. BILD: Pixabay

6. Är det verkligen alkohol i öl?

Här kommer en riktigt skum grej. Fram till 2011 klassades alla drycker med mindre än tio procents alkoholhalt som livsmedel i Ryssland – även öl. Den nya lagen skrevs för att ta itu med ryssarnas smått osunda relation till alkohol. En av fyra ryssar överlever inte 55-årsdagen. 

7. Lagen mot "homopropaganda"

En av de mest uppmärksammade lagarna i Ryssland på senaste år är den antigay-lag som stiftades 2013. Lagen gör det olagligt att göra ”propaganda för icke-traditionella sexuella relationer”. Det gör det olagligt att skriva om homosexualitet på ett icke-negativt sätt eller att öppet visa att man gillar någon av samma kön. 

Lagen innebär alltså stora ingrepp i människors friheter, i ett land där många ser homosexualitet som en pervers sjukdom och där hbtq-personer ofta trakasseras och förföljs. 

Hade Nyheter24 varit en rysk tidning hade censuren inte tillåtit att vi lägger upp den här bilden från en pride-parad i Rumänien. BILD: Vadim Ghirda/TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du följa fotbolls-VM i Ryssland?
Tack för din röst!
Senaste nytt

L: Inför maxtak i skolan

Så gör du hitlåtar med AI – enkelt och helt gratis

Udio är ett nytt AI-verktyg som kan skapa realistiska låtar. Här är allt du behöver veta om Udio och hur du använder det för att skapa din egen AI-musik.

Här går 100 företag i konkurs – varje vecka

I Stockholm har över 1 100 företag gått i konkurs under de första tolv veckorna 2024. Det är lika mycket som hela resten av landet sammanlagt, visar färska siffror från Tillväxtanalys. – Lågkonjunkturen slår undan fötterna för allt fler företag, säger Stockholms Handelskammares ekonom.

Polisen i Örebro rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka har inträffat på Rv 50 Lillån i Örebro", skriver polisen på sin hemsida.

FN: Israel hindrar 7 oktober-offer från att prata

Israel hindrar FN:s utredare från att prata med vittnen och offer från 7 oktober-attacken. Det uppger FN:s tidigare chef för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, som leder en utredning om angreppet.

Hizbollah: Skickat drönare mot Israel

1 timme sedan
Den Irantrogna shiamilisen Hizbollah i Libanon tar på sig en drönarattack mot Israel på tisdagen.