Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför separeras barn från sina föräldrar vid mexikanska gränsen

Nyheter | 21/06/2018 17:21

Barn i alla åldrar har separerats från sina föräldrar vid Mexikanska gränsen mot USA och hålls inlåsta i gamla butikslokaler i Texas. Men varför? Här är allt som har hänt.

I april skärpte USA till sin migrationspolitik och införde en "nolltolerans mot illegal invandring". Det innebär att de som olagligt passerar gränsen ska gripas och fängslas i väntan på att ställas inför rätta. 

Men om den som korsar gränsen har med sig barn så separeras dem ifrån varandra och barnen blir satta i förvar, då barn inte får hållas i fängelse. Innan nolltoleransen infördes släpptes gripna människor som försökte ta sig in i USA fria i väntan på prövning i domstol.

Vad händer med barnen?

Sedan april har nästan 2000 barn separerats från sina föräldrar och familj. Stor del av dem hålls inlåsta i en butiksanläggning i Texas. De yngsta förvarade barnen har uppgetts vara 18 månader. Barnen kan få vänta i upp till tre dygn i burar med cementgolv.

Väntan på att få förenas med sina föräldrar och familj kan ta upp till flera veckor. Människorättsaktivister har varnat för att de ännu inte har några säkra rutiner för hur de ska återförena barn med föräldrar. Speciellt svårt kan det vara att sammanföra rätt barn med rätt förälder när det handlar om de yngsta barnen.

Agerandet har mött stor kritik

Detta har väckt stor debatt och president Donald Trump har fått hård kritik. Kritiken har vuxit efter att bilder och ljudupptagningar där barn gråter efter sina föräldrar och skriker på hjälp har läckt ut. Bland andra har FN:s flyktingkommissarie Filippo Grande kallat nolltoleransen "oacceptabel". Samt har FN:s generalsekreterare Antonio Guterres kritiserat situationen.

I ett ljudklipp från journalistgruppen Pro Publica hör man barn gråta och en amerikansk gränspolis säger "vi har en orkester här. Det enda som saknas är en dirigent", vilket har väckt starka känslor.

Det demokratiska partiet välkomnar Trumps ändrade riktning, men säger att han bara har sig själv att skylla.

– Presidenten är den som skapade den humanitära krisen, säger Texas demokratiska representant Joaquin Castro till CNN. Han fortsätter: 

– Jag hoppas presidenten kommer lösa problemet han själv har skapat.

Men vad säger Trump?

Trump har tidigare mött kritiken med att skylla på det demokratiska partiet och den lagstiftning som är idag, samt Barack Obamas "svaga politik". Men han har nu ändrat sig och har skrivit under en presidentorder för att inte separera familjer vid gränsen.

Trump tillsammans med vicepresidenten Mike Pence och inrikessäkerhetsministern Kirstjen Nielsen. Bildkälla: TT

– Det här kommer lösa problemet. Men samtidigt kommer vi hålla en väldigt stark gräns och det kommer fortsätta att vara en nolltolerans, säger Trump enligt CNN. Han fortsätter:

– Om du är patetisk och svag kommer landet tas över av miljontals människor. Men om du är stark då har du inget hjärta. Det är ett tufft dilemma. Jag kanske vill vara stark, säger han och säger samtidigt att brottsligheten i USA kommer att bli värre om inte gränserna hålls starka, skriver Dagens Nyheter.

Vad händer nu?

Trots denna påskrivna order kommer nolltoleransen vara kvar. Det innebär att alla som kommer olagligt till USA kommer sättas i rättslig prövning, även asylsökande. Men åtgärden kommer tillåta familjer att bo tillsammans, även om de vuxna familjemedlemmarna sitter häktade, skriver Aftonbladet

Trots presidentordern finns det ännu inga praktiska åtgärder för att föra samman familjerna igen. 

TV: Historiska bilden: Här möts Donald Trump och Kim Jong-un

Har du följt rapporteringen?