Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Snart utrotas lunnefågeln - på grund av människan

Nyheter | 21/06/2018 21:22

Många faktorer har spelat in i att den folkkära lunnefågeln är utrotningshotad, detta rapporterar Metro.

Den söta lunnefågeln, känd som clownfågeln på grund av deras färgstarka näbbar och clownliknande ansikten, är nära utrotning varnar miljöaktivister. 

Undersökningar har visat att antalet lunnefåglar har minskat i många områden i Storbritannien. På Shetland påstår befolkningen att den berömda fågeln har minskat från 33 000 till bara 570 i antal. 

Siffrorna från den femåriga undersökningen kring Northumberlands kust menar att antalet fåglar har sjunkit med 42 procent på en av öarna.

De här siffrorna är alarmerande för fåglarna, om man jämför med sista räkningen 2013, när nästan 40 000 avelspar registrerades. 

Lunnefågeln blev rödlistad, alltså nära utrotning, av Internationella unionen för bevarande av naturen redan 2015. De tror att minskningen av antalet fåglar beror på matbrist. Klimatförändringar tros ha bidragit till detta, samt extrema väderförhållanden. Samtidigt hotas deras matkälla av överfiske, rovdjur som råttor på vissa öar och havsföroreningar.

En lunnefågel med tobis i munnen. Bildkälla: Unsplash

Tom Hendry från National Trust berättar för Metro att han är orolig över minskningen.

– Antalet fåglar kan ha minskat på grund av stormigare och blötare väder. Men även av förändringen i antalet tobis, som är en liten oljig fisk, som är deras största matkälla.

Lunnefågeln får bara en unge om året och för att de ska överleva är de beroende av tobis. Finns det inte tillräckligt mycket så kommer ungarna svälta i sina nästen.  

TV: Odlarens varning: Snart kommer jordgubbskrisen