UD avråder från vissa resmål
Tre populära resmål är med på UD:s varningslista - Foto: Unsplash/TT

De här tre populära resmålen är med på UD:s "varningslista"

Svenska utrikesdepartementet avråder folk från att resa till vissa delar av Thailand, Turkiet och Egypten. I "varningslistan" finns även 47 andra länder med.


Svenska utrikesdepartementets har en "varningslista" med länder dit de avråder folk från att resa till. I listan fanns tre populära resmål – Thailand, Egypten och Turkiet. Dock är det bara speciella delar av länderna det gäller.

På UD:s lista finns 50 länder och det finns tre olika typer av varningsnivåer. En av dem är "icke-nödvändiga resor" till specifika områden och det är den nivån som är den lägsta och även vanligaste. 

– Det förekommer att personer bortser från vår avrådan i så gott som alla länder på listan, säger Patric Nilsson, som är presschef på UD, till Expressen. 

Nilsson berättar dock att nästan nio av tio uppgav i en undersökning att de rättar sig efter avrådan. Om man reser till ett område dit resor är avrådda så upphör ofta vanliga reseförsäkningar och att man då måste teckna speciella tilläggsförsäkringar. Något som kan bli ganska dyrt, skriver Expressens ressajt Allt om resor

– Det är också viktigt att känna till att UD:s möjligheter att komma till undsättningar i sådana områden ofta är stark begränsade, i vissa fall obefintliga, berättar Nilsson för tidningen. 

Avråder från delar av Thailand, Turkiet och Egypten

I listan så avråder UD från icke nödvändiga resor till provinserna Narathiwat, Yala, Pattani och Songkhla i Thailand. 

I Turkiet avråder man alla resor till landets närområde mot Syrien, upp till ett avstånd om tio kilometer från den syriska gränsen. Men också till Diyarbakir stad. 

UD avråder från icke-nödvändiga resor till övriga delar av gränsprovinserna Kilis, Hatay, Mardin, Gaziantep, Sirnak, Sanilurfa och Diyarbakir. Och även till provinserna Van, Siirt, Tunceli, Bingöl, Igdir, Agri och Hakkari som ligger i sydöstra Turkiet.

I Egypten avråder man från alla resor till Sinaihalvön, men undantag till Sharm el-Sheikh, Dahab och St Catherine på södra Sinaihalvön. Man avråder också från icke-nödvändiga resor till Egypten men undantag för Kairo och Alexandria. Här kan du se hela listan.

Du kanske också vill läsa om 10 farligaste länderna för kvinnor att resa ensamma till. Det kan du göra här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du utomlands i år?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Expert: Münchhausen by proxy är barnmisshandel

Norrköping: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Påkörd person i Norrköping", skriver polisen på sin hemsida.

Stockholm får grönt ljus för miljözon i city

EU-kommissionen har nu godkänt Stockholms nya miljözon som innebär att bensin- och dieselbilar portas, rapporterar lokaltidningen Mitti.

Stor förvirring kring eldningsregler

Ja, elda på. Nej, elda inte alls. Förvirringen är stor när landets kommuner ska tolka regeringens nya avfallsregler.

Rapport: Nestlé sockrar barnmat till fattiga

Barngröt såld i Senegal har sex gram socker per portion – samma produkt i Schweiz har noll. Nestlé, världens största livsmedelsföretag, tillsätter socker och honung i produkter till småbarn som säljs till fattigare länder.

Efter fakturafusk – chef får gå

En chef hos installationsbolaget Bravida har fått sparken efter att personen pressat en medarbetare att fuska med sina fakturor. Detta rapporterar Dagens industri som fått uppgifterna bekräftade av bolagets kommunikationschef.