Det kan vara en direkt livsfara att ha en vattenflaska i bilen.
Därför ska du inte ha en vattenflaska i bilen. - Foto: Unsplash

Därför ska du aldrig lämna en vattenflaska i en varm bil

Det är varmt och när du är ute och kör bil kanske du tar med dig en flaska med vatten. Men vad du kanske inte visste är att det kan vara livsfarligt att lämna kvar flaskan i bilen om det är varmt ute.


De flesta personer har en vattenflaska i bilen för att kunna smutta på under långa som korta körningar. Men få vet att det kan innebära direkt livsfara på en riktigt het dag. 

Brandmannen David Richardson testade, tillsammans med sina kollegor för den amerikanska tv-kanalen KFOR, att ställa en vattenflaska i en varm bil. Det visade sig att när solens strålar lyste igenom flaskan så blev den över 120 grader varm. 

Bilens säte har dessutom, vad de kom fram till, lättare att antända än exempelvis ett papper. Att ha en vattenflaska i bilen kan alltså, i värsta fall, göra att bilen börjar brinna. 

– Solljuset passerar igenom den vätskefyllda flaskan som i sin tur blir som ett förstoringsglas. Ljuset använder vätskan och det klara materialet i flaskan för att skapa en brännande stråle som faktiskt kan leda till eld, säger brandmannen David Richardson till KFOR.

En vattenflaska i en bil kan bli över 120 grader varm. Bildkälla: TT

Vattenflaskor blev olika påverkade av solens strålar igenom bilrutan beroende på formen på flaskan, solens strålars riktning och vilket material flaskan var gjord av, skriver Expressens sajt Allt om bilar. 

Så helst av allt ska du inte ha en flaska i din bil. Vill du ha det så använd en flaska med mindre genomskinligt plast så att solstrålarna har svårare att tränga igenom eller täck för flaskan så att den är utom räckhåll från den gasande solen. Eller ta med dig flaskan när du går från bilen. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om vad du måste tänka på om du har husdjur i sommarvärmen och varför du inte ska dricka alkohol om du är allergisk mot pollen

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du ha en vattenflaska i bilen?
Tack för din röst!